Τον σωστό ραδιοερασιτέχνη δεν τον κάνει το γαμάτο shack, οι 3 πύργοι, οι 10 κεραίες, τα 145.874 qso, οι αμέτρητες DX pedition, τα 25 dxcc και το πιασάρικο blog του, αλλά ο χαρακτήρας του (βασικό!), η αντιμετώπιση των συναδέλφων του (βασικότατο!!), και η βοήθειά του στους άλλους ραδιοερασιτέχνες, ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟ ΟΦΕΛΟΣ!!!
Ονειρεύομαι την ένωση του Ελληνικού ραδιοερασιτεχνισμού κάτω από έναν ενιαίο φορέα, δίχως μίση, πάθη, και γκρίνια!

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Portable HF antenna. Μέρος ΤΕΤΑΡΤΟ


Μετά από πολλές αλλαγές θέσεων πέτυχα:
Στην μπάντα των  40m 1,0swr
Στην μπάντα των  30m 1,0swr
Στην μπάντα των  20m 1,1swr
Στην μπάντα των  17m 1,0swr
Στην μπάντα των  15m 1,2swr
Στην μπάντα των  12m (αναμένεται)
Στην μπάντα των  10m (αναμένεται)
Στην μπάντα των  6m (αναμένεται)



Όλα τα σημεία συντονισμού (και στα πηνία αλλά και τα μήκη των ακραίων στοιχείων) σημειώθηκαν σε λίστα ανά μπάντα, και έτσι στην επόμενη εξόρμηση θα τα ξέρω, ώστε να μη παιδευτώ ψάχνοντας από την αρχή. Εννοείται πως δεν χρησιμοποιώ antenna tuner σε καμία μπάντα, παρότι σε ένα βίντεο στο Youtube, είδα κάποιον με γνήσια buddipole να χρησιμοποιεί. Βαριόταν να συντονίσει;

Ρε μήπως η δική μου παίζει καλύτερα;;

Στο παρακάτω βίντεο, με την κεραία ακόμα στο μπαλκόνι και ασυντόνιστη και εν μέσω μεζεδοκατάστασης, ακούω στα 10 μέτρα το σταθμό 2Ε0UDX να κάνει qso με τον SW1OAY!
Αυτουνού πρέπει να του πούμε πως είναι πια SV... hihi




Οι τελικές δοκιμές έγιναν, που αλλού, στο πάρκο Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο. Στο σημείο βρίσκεται εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο τηλεπικοινωνιών της πολεμικής αεροπορίας, αλλά οι πύργοι με τις κεραίες είναι ακόμα εκεί. Σημείο ότι πρέπει για τέτοιου είδους δοκιμές.
Εκεί έκανα qso με το σταθμό 4U1WRC (new one!), που είναι ειδικό διακριτικό της ITU. Ακόμα, πολύ χαμηλά ακούστηκε σταθμός N4. Επίσης άκουσα στα 17m το σταθμό JA1OJJ από Τόκιο, (απόσταση 9.700 χιλιόμετρα ή 6000+ μίλια) αλλά το pile up που επικρατούσε δεν μου επέτρεψε να κάνω qso.
Δείτε το βίντεο:


Άκουσα από το μπαλκόνι μου, με την κεραία συντονισμένη πια στα 20m SSB, σταθμό CU3 με 5-9+ (Νήσοι Αζόρες 4478 χιλιόμετρα από το qth!)

Η κεραία δένεται και λύνεται στο λεπτό, και η κατασκευή της είναι σχετικά εύκολη. 'Ισως μια μικρή δυσκολία να συναντήσετε στην επεξεργασία και τη χρήση του ertalon. Μπορεί να μην έχει τη φινέτσα και την πολυτέλεια της original buddipole, θα έλεγα πως είναι μια σχετικά άσχημη buddipole, τα αποτελέσματα όμως πιστεύω πως είναι εφάμιλλα. Όχι όμως και το κόστος κατασκευής της, αφού μου στοίχισε αρκετά χαμηλότερα!! Η κεραία δοκιμάστηκε με ισχύ 100watt χωρίς πρόβλημα. Αν το balun είχε πιο χοντρό σύρμα, πράγμα εύκολο κατασκευαστικά, να επιχειρούσα περισσότερη ώρα σε αυτή την ισχύ. Οι δοκιμές της κεραίας συνεχίζονται, για να πετύχω τη μέγιστη βελτίωσή της.




Με φόντο τα "θηρία" 



Πίσω από το σημείο αυτό, είχα μια log periodic με μήκος boom πάνω από 15 μέτρα.  Στηρίζεται σε δυο σιδερένιους πύργους περίπου 25 μέτρων, δεμένους με πολύ χοντρά συρματόσχοινα με τον τεράστιο ρότορα να βρίσκεται χαμηλά, στο ένα μέτρο από το έδαφος! Για το χώρο αυτό, θα επανέλθω με νεότερη ανάρτηση, και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.



SALUDOS COMPANEROS
73

2 σχόλια:

SV1EML είπε...

TI ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΡΕ ΦΙΛΑΡΑΚΟ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΑΚΡΥΑ Η ΒΑΛΙΤΣΑ??? ΗΙ-ΗΙ-ΗΙ
ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΤΟ ΒΓΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ DVD!!!
ΠΟΤΕ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ??? ΗΙ-ΗΙ-ΗΙ
ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΘΗΚΗ Ε!!!
73

Στάθης SV1NQX είπε...

Τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια Κώστα!! Άλλη μια απόδειξη ότι πολύ καλές κατασκευές μπορούν να γίνουν με τα πιο απλά και απίθανα καμμιά φορά υλικά...και τα αποτελέσματα αρκούντως εντυπωσιακά!