Τον σωστό ραδιοερασιτέχνη δεν τον κάνει το γαμάτο shack, οι 3 πύργοι, οι 10 κεραίες, τα 145.874 qso, οι αμέτρητες DX pedition, τα 25 dxcc και το πιασάρικο blog του, αλλά ο χαρακτήρας του (βασικό!), η αντιμετώπιση των συναδέλφων του (βασικότατο!!), και η βοήθειά του στους άλλους ραδιοερασιτέχνες, ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟ ΟΦΕΛΟΣ!!!
Ονειρεύομαι την ένωση του Ελληνικού ραδιοερασιτεχνισμού κάτω από έναν ενιαίο φορέα, δίχως μίση, πάθη, και γκρίνια!

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Portable HF antenna. Μέρος ΠΡΩΤΟ

Η παρακάτω κατασκευή γυρόφερνε στο μυαλό μου από καιρό. Χρειαζόμουν μια κεραία βραχέων κυμάτων για κινητές-φορητές-portable καταστάσεις. Κοινώς για εξορμήσεις εκτός της οικίας μου. Πείτε το όπως σας αρέσει. Να την συναρμολογώ-αποσυναρμολογώ εύκολα σε ένα τρίποδο, και να μπορεί να μεταφέρεται σε ένα σακίδιο ταξιδιού, ή σε ένα όπως αυτά που χρησιμοποιούν για μεταφορά κυνηγετικών όπλων ή σε κάποιο σκληρό κυλινδρικό κουτί που χρησιμοποιούνται για αφίσες κ.τ.λ. Την ιδανική λύση δηλαδή για το εξοχικό, το βουνό, τη θάλασσα, το κάμπινγκ κ.α. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα την γνωστή στους φανατικούς του outdoor operation, κεραία buddipole που λειτουργεί απο τα 2 έως τα 40 μέτρα.
Διαπίστωσα όμως πως για τα δικά μου οικονομικά δεδομένα, μια τέτοια αγορά φάνταζε μάλλον πολύ δαπανηρή. Δεν είναι και λίγα 199 $ σκέτη η κεραία, πόσο μάλλον η deluxe έκδοση με τα 399 $! Με επιπλέον επιβάρυνση τα μεταφορικά. Όσο για τα παρελκόμενά της, φωτιά και λαύρα! Για να μη πούμε πόσο έχει σε αυτή η κεραία στο γνωστό site WIMO.
Δείτε εδώ! Θα δείτε και άλλου είδους portable κεραίες, επίσης... "τσιμπημένες".
Δεν είναι καιροί για τέτοιου είδους αγορές!!
Ελέω ΔΝΤ (IMF)
Βλέποντας τα παραπάνω ποσά, και αφού μου είχαν πεταχτεί τα μάτια έξω μόλις είδα τις τιμές, είπα: "αφού δεν μπορώ να την αγοράσω, γιατί να μην το προσπαθήσω;" Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν πάλι στο μπαλκόνι μου!
Μάχη!!
Έτσι και έγινε.
Το σχεδιο για το balun 4:1
Έκατσα λοιπόν και την μελέτησα οπτικώς σε κάθε της λεπτομέρεια, χωρίς να την έχω όμως μπροστά μου. Η αρχή έγινε με την κατασκευή ενός balun 4:1 για τις χαμηλές μπάντες (17m, 20m, 30m, 40m), όπου η κεραία συντόνισε άψογα, θα το δείτε παρακάτω. Σε ένα ηλεκτρολογικό κουτάκι λοιπόν, ένας φερρίτης τύπου Amidon T200-2, τον ξήλωσα από ένα καμμένο τροφοδοτικό pc, με τύλιγμα 12 στροφές, σε άλλα σχέδια τον είχαν και με 14 στροφές, από διπλό καλώδιο ηχείων διαμέτρου 1mm.
Μπορεί να μπει και πιο χοντρό για αντοχή σε μεγαλύτερη ισχύ. Κοννέκτορας PL και θηλυκές μπανάνες για σασί, για να έχουμε εύκολη αποσυναρμολόγηση στη στιγμή με αρσενικές μπανάνες. Για τις ψηλότερες μπάντες (2m, 6m, 10m, 12m, 15m) η buddipole χρησιμοποιεί balun 1:1 και 2:1 τα οποία θα φτιάξω μόλις βρω φερρίτες. Όσο για σχέδια στο διαδίκτυο, άπειρα!!



Το έβαλα στο σημείο Τ της κεραίας, όπως βλέπετε στη φωτογραφία.
Μήπως παρατηρείτε και κάτι άλλο
tres banale??





Συνεχίζεται....

Δεν υπάρχουν σχόλια: