Τον σωστό ραδιοερασιτέχνη δεν τον κάνει το γαμάτο shack, οι 3 πύργοι, οι 10 κεραίες, τα 145.874 qso, οι αμέτρητες DX pedition, τα 25 dxcc και το πιασάρικο blog του, αλλά ο χαρακτήρας του (βασικό!), η αντιμετώπιση των συναδέλφων του (βασικότατο!!), και η βοήθειά του στους άλλους ραδιοερασιτέχνες, ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟ ΟΦΕΛΟΣ!!!
Ονειρεύομαι την ένωση του Ελληνικού ραδιοερασιτεχνισμού κάτω από έναν ενιαίο φορέα, δίχως μίση, πάθη, και γκρίνια!

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Microduplexer για την Arrow!!

Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι!
Έτσι λέει ο σοφότατος λαός μας, και εγώ αυτά τα ρητά τα σέβομαι απόλυτα! Το συγκεκριμένο προφανώς αναφέρεται στην αναμονή, από το να ετοιμαστεί από τη μητέρα φύση το άγουρο τσαμπί σταφύλι, μέχρι να μεταμορφωθεί σε ώριμο για να κοπεί, να τρυγηθεί! Αυτό το σταφύλι θα φτιάξει και το καλύτερο κρασί! (το μέλι) Έτσι με λίγη υπομονή, τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.

Σε προηγούμενη ανάρτηση είχα κατασκευάσει μία κεραία arrow, αυτή που την παίρνεις στο χέρι και κυνηγάς τους δορυφόρους μπας και πετύχεις portable qso στην παραλία, στο βουνό, στην ταράτσα σου, ακόμα και από το κατάστρωμα ενός.... πλοίου! (άσχετο;). Όπως και να έχει, η επιτυχία ενός τέτοιου qso θεωρείται μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες εκπομπής-λήψης. Χαμηλή ισχύς, κεραία μικρής απολαβής, σημάδι στο περίπου, σταθερούς σταθμούς να σε πατάνε ακόμα και με μερικές εκατοντάδες watt κ.τ.λ. Όπως είχα αναφέρει τότε, το κόστος αγοράς μιας τέτοιας κεραίας εγώ προσωπικά το θεωρώ απαγορευτικό, για να μη πω κάτι "άλλο", αφού κεραία (79$) και microduplexer (59$) κοστίζουν χονδρικά με τα μεταφορικά (20-30$) περίπου 160$. Όπερ σημαίνει κάπου στα 120€!!!
Όπερ και..... δεν πάτε να πνιγείτε λέω εγώ! Τα υλικά της κεραίας μου κόστισαν ούτε 10€, (προσέχτε τη διαφορά!!), και το duplexer που ο Αμερικανός το κοστολογεί 59$, (ώπα ρε μεγάλε!) δεν θα σας κοστίσει σχεδόν τίποτα!

Άμα είναι έτσι, θα τα βγάλω τα υπόλοιπα στο σφυρί, βλέπε ebay, να τα οικονομίσουμε! Αυτό είναι, ξεκινάω παραγωγή. Αγνά υλικά, κατευθείαν από τον παραγωγό! Τα υλικά του όλα μαζί αξίζουν 1-2€. Το duplexer, ισχύος έως 10W, είναι προσωπικές.... πινελιές των SV1NQX ("τηγανιτή" πλακέτα, μέθοδος που... ειρωνεύονται κάποιοι άσχετοι, οι οποίοι είναι μέγα ζήτημα αν έχουν κολλητήρι στο σπίτι τους!) και SV1AYB (τοποθέτηση των smd υλικών), τους οποίους και ευχαριστώ.
Το αποτέλεσμα: Τέσσερα(4) duplexer εκπληκτικής απόδοσης. Έτοιμο το ένα από αυτά, για τοποθέτηση στο boom της κεραίας! Ναι ναι, θα μπει στο boom, για διακριτικότητα! Οι διαστάσεις της πλακέτας 40mm x 18mm μας επιτρέπουν κάτι τέτοιο! Και επιπλέον, χρήση RG-188 ή RG-174 για ελαχιστοποίηση του συνολικού όγκου, από το Γ match προς το duplexer και από εκεί στον πομποδέκτη μας.
Τούμπανο;



Ψιτ αγαπούλα, φέρε πίσω την κεραιούλα, έχουμε θέμα!

2 σχόλια:

SV1EML είπε...

ΩΡΑΙΑ!!! ΝΑ'ΝΑΙ ΚΑΛΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ SV1AYB KAI O ΣΤΑΘΗΣ SV1NQX ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ "ΞΥΔΙ".
ΤΗΝ ΚΕΡΑΙΑ Ε? ΕΧΩ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ.ΑΜΑ ΜΑΥΡΙΣΟΥΝ ΛΙΓΟ ΠΕΙΡΑΖΕΙ? ΗΙ-ΗΙ-ΗΙ
73

SV1GSU είπε...

Όχι ομορφάντρα, δεν πειράζει! Δώσε μου και εμένα τα υπόλοιπα, γιατί ξέμεινα από καλαμάκια!