Τον σωστό ραδιοερασιτέχνη δεν τον κάνει το γαμάτο shack, οι 3 πύργοι, οι 10 κεραίες, τα 145.874 qso, οι αμέτρητες DX pedition, τα 25 dxcc και το πιασάρικο blog του, αλλά ο χαρακτήρας του (βασικό!), η αντιμετώπιση των συναδέλφων του (βασικότατο!!), και η βοήθειά του στους άλλους ραδιοερασιτέχνες, ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟ ΟΦΕΛΟΣ!!!
Ονειρεύομαι την ένωση του Ελληνικού ραδιοερασιτεχνισμού κάτω από έναν ενιαίο φορέα, δίχως μίση, πάθη, και γκρίνια!

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Και δεν φτιάχνουμε μια arrow antenna?

.....για να περάσει η ώρα μας!
Δουλειά δεν είχε ο διάολος, ...και έφτιαχνε κεραίες;
Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα! Τις τελευταίες εβδομάδες με έτρωγε το χέρι μου! Μάλλον λεφτά θα δώσω (τι πρωτότυπο) ή ξύλο! Τελικά μόνο το πρώτο έγινε, αφού στο... δεύτερο αρκετοί τη γλύτωσαν! Δεν ξέρω βέβαια για πόσο ακόμα θα είναι τόσο τυχεροί. Ας είναι καλά τα φιλόζωα αισθήματά μου....
Στο δια ταύτα λοιπόν!

Αυτή δεν είναι η δική μου!
Ξεκάθαρα πράγματα...
Παραμονεύουν οι ραδιο-εισαγγελείς!
Η φορητή κεραία Arrow λοιπόν, είναι πολύ γνωστή στους χρήστες και στους λάτρεις των δορυφορικών επικοινωνιών. Η κλασική έκδοση περιλαμβάνει VHF και UHF στο ίδιο boom σε διάταξη σταυρού, με 3 και 7 στοιχεία αντίστοιχα, με προσαρμογή gamma match.  Βέβαια ο καθένας μπορεί να την φτιάξει σε οποιαδήποτε έκδοση του αρέσει, αρκεί να βολεύει στο κουβάλημα και να δουλεύει σωστά.


Η δική μου κατασκευή επίσης με προσαρμογή gamma περιλαμβάνει 3 στοιχεία στα VHF και 6 στοιχεία στα UHF. Και στις δύο μπάντες χρησιμοποίησα BNC κοννέκτορες.


Η κεραία συντόνισε εύκολα και γρήγορα, μιας και έχουμε φτιάξει αρκετές κεραίες V/U και η παρελθούσα εμπειρία βοηθάει σε αυτό! Τύπου Arrow όμως πρώτη φορά. Πανάλαφρη σε βάρος, δεν θα προβληματίσει τον χειριστή που θα τη δουλέψει.

Οι διαστάσεις της είναι:




Ο συντονισμός της έγινε σχετικά εύκολα για το κομμάτι των συχνοτήτων που μας ενδιαφέρει. Στις περιοχές 145,800 και 436,800MHz, η κεραία εκπέμπει και ακούει θαυμάσια (1.1 swr). Όχι πως δεν θα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και σε άλλα σημεία της μπάντας, με ελάχιστα όμως στάσιμα κύματα εκεί (περίπου 1,3 swr)! 

Ήδη ένα δοκιμαστικό downlink του ΑΟ-27 έγινε, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Δυστυχώς η έλλειψη duplexer αλλά και η δυνατότητα ύπαρξης δεύτερου πομποδέκτη μας εμπόδισε να δούμε πως εκπέμπει. Πιστεύω σύντομα να λυθεί το πρόβλημα. Ήδη βρίσκεται στα σκαριά η κατασκευή ενός micro duplexer, ο οποίος αν μπορέσω λόγω μικρού μεγέθους, θα τοποθετηθεί μέσα στο boom έτσι ώστε να μην φαίνεται! 
Μια ακόμα πιο απλή εκδοχή του, θα βρείτε εδώ.
Ήδη όμως η αρχή έγινε. Ευχαριστώ τον Στάθη SV1NQX για το τηγάνισμα!! Τέσσερις πλακέτες σε μέγεθος μικρότερο του μισού σπιρτόκουτου, είναι έτοιμες για τοποθέτηση των SMD υλικών. Για αυτή τη δουλειά, για άλλον χτυπά η καμπάνα... χε χε χε! Εθελοντές μπόλικοι!!


Μέχρι το τέλος όμως υπομονή! Έχουμε δουλειά ακόμα. Μόλις θα είμαστε έτοιμοι από όλα, ίσως τραβήξουμε και ανεβάσουμε κάποιο video, με sat qso.

Φτιάξαμε λοιπόν μια κεραία, την οποία έτοιμη στο εμπόριο θα την αγοράζαμε 73$ σημερινή τιμή. Εάν σε αυτό προσθέσεις και το κόστος του micro duplexer, η τιμή ανεβαίνει στα 132$. Με επιπλέον επιβάρυνση τουλάχιστον 20-30$ για τα μεταφορικά από USA στην Ελλάδα, υπολογίστε το συνολικό κόστος περίπου στα 150-160$, ήτοι 110€ περίπου. Έλεος!!
Γιατί λοιπόν να μην την φτιάξετε μόνοι σας; 
Η χαρά της κατασκευής, αλλά και η μεγαλύτερη χαρά της επιτυχίας της, δεν περιγράφονται! Ευχαρίστως θα λύσω οποιαδήποτε απορία επίδοξων κατασκευαστών της... hi hi
Τα αλουμίνια και οι κοννέκτορες για τη συγκεκριμένη κεραία κόστισαν πάνω κάτω, το ιλιγγιώδες ποσό των 6-7€. Η κατασκευή του duplexer δεν θα κοστίσει πάνω από 2-3€. Άντε δηλαδή το όλο να πάει 10€. 
Καταστραφήκαμε!!!

Η κεραία δωρίστηκε σε συνάδελφο, με αφορμή την αγορά ενός qrp πομποδέκτη. 
Καλοδούλευτη... κύριε! 

Δείτε μερικές φωτογραφίες που ακολουθούν. 
Συγνώμη αν μερικές είναι λίγο θολές, αν αφήσεις (ραδιο)ερασιτέχνες φωτογράφους να ασχοληθούν με τη φωτογράφιση, ιδού τα ολέθρια αποτελέσματα!!










Στα σκαριά έχω επίσης και ακόμα μία, λίγο πιο big gun, 4 στοιχείων στα VHF και 8 στοιχείων στα UHF. Μεγάλη υπομονή και για αυτήν, να δω πότε θα τη τελειώσω!

73

7 σχόλια:

Amateur Radio interest of SV1CDY είπε...

Πολύ καλή και αυτή η κατασκευή σου Κώστα. Άλλωστε είχα την τύχη να την δω από κοντά. Τυχερός και ... ο αποδέκτης! Δες μας το είπε όμως ότι αγόρασε FT-817. Όπως και να έχει όμως το κέρασμα δεν το γλυτώνει!!!

73

Ανώνυμος είπε...

Όταν φτιάχνεις μια κεραία
στο τέλος του κάθε στοιχείου να ταπώνεις τα αλουμίνια οπωσδήποτε .
Η κατασκευή ειναι παρα πολύ καλή.

sv1ggw

SV1GSU είπε...

Δεν έχω άλλες τάπες Μήτσο, μου τελείωσαν. Ας τις βάλει ο... νέος ιδιοκτήτης!

SV1EML είπε...

ΜΑ ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΑΓΟΡΑΣΑ 817! χαχαχα
ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ DUPLEXER. TI ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΑΚΟΜΑ????
73

SV1GSU είπε...

Όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται! Ποιος μίλησε για σένα; Μου θυμίζεις κάτι άλλα παλικάρια που νομίζουν πως όλος ο κόσμος γυρίζει γύρω τους! ...Μεταδοτικό θα είναι.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή δουλειά αλλά έχω μια απορία:
γιατί χρησιμοποιείς φ10 για το δίπολο και φ6 για τα υπόλοιπα στοιχεία ?

o SY1ACH

SV1GSU είπε...

Γεια σου συνάδελφε. Βάζω λίγο πιο χονδρό στοιχείο στο δίπολο για να συντονίζω όταν θέλω, σε μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων, χωρίς δυσκολία. Όσο για τα ψιλότερα (Φ6) στοιχεία, γίνεται για να είναι όσο πιο ελαφριά η κατασκευή μας... Τουλάχιστον για αυτό το λόγο το κάνω εγώ.

73