Τον σωστό ραδιοερασιτέχνη δεν τον κάνει το γαμάτο shack, οι 3 πύργοι, οι 10 κεραίες, τα 145.874 qso, οι αμέτρητες DX pedition, τα 25 dxcc και το πιασάρικο blog του, αλλά ο χαρακτήρας του (βασικό!), η αντιμετώπιση των συναδέλφων του (βασικότατο!!), και η βοήθειά του στους άλλους ραδιοερασιτέχνες, ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟ ΟΦΕΛΟΣ!!!
Ονειρεύομαι την ένωση του Ελληνικού ραδιοερασιτεχνισμού κάτω από έναν ενιαίο φορέα, δίχως μίση, πάθη, και γκρίνια!

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Portable HF antenna, Μέρος ΔΕΥΤΕΡΟ


Το "χτίσιμο" της κεραίας ξεκίνησε με την αγορά PVC σωλήνα υδρορροής Φ40 και διακλαδωτήρα Τ με την ίδια διατομή. Τα υλικά αυτά θα τα βρείτε πανεύκολα σε κάποιο κατάστημα υδραυλικών ειδών, ή σε κάποιο χρωματοπωλείο. Προτιμήστε τα ελληνικά προϊόντα, ενισχύστε τις ελληνικές βιομηχανίες του είδους... hihi! Μετά το Τ, μπορείτε να τοποθετήσετε σύνδεσμο με κλίση 15° και από τις δύο πλευρές, έτσι ώστε να μη κρεμάει η κεραία στις άκρες, δείχνοντας πιο ωραία! Εάν δεν βρείτε, μπορείτε να ζεστάνετε με ένα καμινέτο ή σε ένα απλό γκαζάκι, αφού έχετε κόψει πριν, δύο κομμάτια από τον σωλήνα Φ40 μήκους της αρεσκείας σας, δίνοντάς τους την κλίση που επιθυμείτε. Έτσι έκανα και εγώ. Θα το δείτε παρατηρώντας την πρώτη φωτογραφία.



Εσωτερικά των κομματιών αυτών, έβαλα δύο κομμάτια μήκους 12cm από ertalon, με διατομή Φ36 που να εφαρμόζει ακριβώς. Αυτά τα υλικά, τα οποία είναι πολύ σκληρά και μεγάλης μηχανικής αντοχής θα τα βρείτε σε διάφορες διατομές και χρώματα, ενδεχομένως και κούφια στο εσωτερικό τους, για να περάσουμε ένα σχετικά χοντρό σωλήνα αλουμινίου, εγώ έβαλα Φ16 και μήκους 1 μέτρου περίπου, και έτσι ξεκινάει η συναρμολόγηση της κεραίας. Αν δεν βρείτε ertalon κούφιο εσωτερικά, μπορείτε φυσικά να ανοίξετε εσείς την τρύπα που σας βολεύει. Θα διευκολυνθείτε αν έχετε κάποια πρόσβαση σε τόρνο, ή έχετε κάποιο φίλο και γνωστό που να έχει. Στη χειρότερη περίπτωση το κάνετε μόνοι σας, ένα σταθερό δράπανο πάγκου θα βοηθούσε πολύ την δύσκολη διαδικασία τρυπήματος, μιας και είναι πολύ σκληρά υλικά και δύσκολα στην επεξεργασία. Σας το λέω γιατί και εγώ δυσκολεύτηκα αρκετά, ειδικά στο άνοιγμα της Φ16 τρύπας. Στη βαριά βιομηχανία χρησιμοποιούνται "ανταλλακτικά" από αυτά τα υλικά, όπως γρανάζια, τροχαλίες, ρόδες παλετοφόρων και πολλά άλλα. Είναι ένα υλικό που αντικαθιστά επάξια το σίδερο ή το ατσάλι. Μπορείτε φυσικά στη θέση του ertalon να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο υλικό, ίσως ξύλο ή κάτι άλλο, διότι πέρα της δυσκολίας εύρεσης και επεξεργασίας τους, κοστίζουν αρκετά €! Φανταστείτε πως ένα κομμάτι ertalon της διατομής που έβαλα εγώ, μήκους 1,5 μέτρου, κοστίζει περίπου 50€. Τιμή πριν από 4 χρόνια! 
Χρυσάφι το ertalon!!!

Στην άλλη άκρη του Φ16 σωλήνα αλουμινίου έχω άλλο ένα κομμάτι ertalon σε μήκος 6-7 πόντους, το οποίο επίσης εφαρμόζει στο κομμάτι πλαστικού σωλήνα που είναι "τυλιγμένο" το ένα άκρο του πηνίου της κεραίας.

Σας αφήνω τώρα, πάω να πετάξω τον χαρταετό με τον γιο μου,
και θα τα ξαναπούμε αύριο.


Συνεχίζεται....

3 σχόλια:

SV1EML είπε...

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ! ΑΦΟΥ ΒΡΕΧΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΤΑΞΕΙΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟ? ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΣ?
73

SV1GSU είπε...

Έκανα δέηση στον πατέρα Δία και ΣΤΑΜΑΤΗσε η βρόχα, που έπεφτε right through!

SV1EML είπε...

ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΕΞΑ ΟΤΙ Ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ
"ΑΕΚ"
ΑΞΙΟΣ ΑΞΙΟΣ!!!
ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ!
73