Γεια σας.
Μεταξύ χειμωνοάνοιξης και εν μέσω κρύου, βροχής, αέρα, υγρασίας κτλ, με έπιασε πάλι μανία κατασκευής! Έτσι είμαι εγώ. Όταν έχει καλό καιρό κάάάάάθομαι, (ωσάν τα μοσχαράκια στον ήλιο) και μόλις πιάνει κακοκαιρία, τσίτα τα γκάζια αδέρφια! Anyway, αλουμίνιο μπόλικο έχουμε που κάθεται και σκονίζεται, οπότε πάρε να'χεις!! Που λές ...αναγνώστη μου hi hi, η κεραία φτιάχτηκε όπως κατάλαβες στο μπαλκόνι, για άλλη μια φορά, χωρίς όμως να έχει δοκιμαστεί ακόμα σε κάποια βουνοκορφή. Με μήκος boom 2,10 μέτρα και στοιχεία από Φ10, η κεραία έχει προσαρμογή στο σημείο του διπόλου ένα choke.
Είναι πανεύκολο να φτιαχτεί, αφού σε ένα πλαστικό pvc σωληνάκι Φ15 ή Φ16, έχω τυλίξει 5 στροφές από RG-188 το οποίο αντέχει άνετα, ισχύ πάνω από 200watt. Μπορεί να γίνει το ίδιο με οποιοδήποτε καλώδιο, προτιμήστε μικρής διατομής για μείωση του όγκου. Ο υπολογισμός του μήκους του είναι ο παρακάτω:
λ/4 της συχνότητας επί το VF του καλωδίου, και το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι το ζητούμενο μήκος σε cm, που θα τυλιχτεί στον pvc σωλήνα. Επιπλέον το καλώδιο "δέθηκε" εξωτερικά με αμαγαλμική ταινία, για καλύτερη σταθερότητα του καλωδίου πάνω στο pvc. Εν τω μεταξύ, πάλι PL κοννέκτορα έβαλα! Ρε μανία αυτό το παιδί να παίζει με τα νεύρα μας!! Ας με συγχωρέσουν λοιπόν οι επικριτές των PL κοννεκτόρων! Είναι uncritical όμως, μου έγραψε σε ερώτησή μου ο Martin DK7ZB! Κοινώς απειροελάχιστο το κακό. Ο κοννέκτορας εσωτερικά του κουτιού που τοποθετήθηκε, βιδώθηκε σε κομμάτι αλουμινογωνίας για καλύτερη μηχανική αντοχή. Στον πάτο του κουτιού τρύπησα και βίδωσα λαμαρινόβιδα, η οποία πιάνει στην αλουμινογωνία και στο boom, και έτσι γειώνω απαραιτήτως το κέλυφος του κοννέκτορα με το boom (δείτε βελάκι). Επίσης όλα αυτά στεγανοποιήθηκαν με σιλικόνη για την αποφυγή εισροής υγρασίας στο εσωτερικό.
Τα λοιπά στοιχεία τοποθετήθηκαν πάνω σε ηλεκτρολογικά κολάρα Κουβίδη Φ25. Στο κέντρο τους φυσικά, τρυπήθηκαν και βιδώθηκαν στο boom, αφού πρώτα τα ενίσχυσα επιπλέον με σωλήνα pvc εσωτερικής διατομής Φ10, έχοντας έτσι τέλεια εφαρμογή. Επίσης να πω, πως τα κολλάρα για καλύτερη σταθεροποίηση στο boom, (για να μην έχουμε γύρω-γύρω όλοι, στη μέση ο Μανόλης) τα βίδωσα με πλαϊνές βίδες.
Για να πετύχετε την απόλυτη ευθυγράμμιση των κολάρων, και κατ'επέκταση των στοιχείων σε στρογγυλό boom, απλά γυρίστε το τούμπα σε ένα πάγκο ή στο πάτωμα αν προτιμάτε, και πιέστε προς τα κάτω με τα κολάρα κουμπωμένα πάνω του, πριν όμως βάλετε τα στοιχεία πάνω τους, φυσικά στα σημειωμένα με μαρκαδόρο σημεία. Τα κολάρα θα ευθυγραμμιστούν χαλαράάάά (Θεσσαλονικιώτικο).
Για να πετύχετε την απόλυτη ευθυγράμμιση των κολάρων, και κατ'επέκταση των στοιχείων σε στρογγυλό boom, απλά γυρίστε το τούμπα σε ένα πάγκο ή στο πάτωμα αν προτιμάτε, και πιέστε προς τα κάτω με τα κολάρα κουμπωμένα πάνω του, πριν όμως βάλετε τα στοιχεία πάνω τους, φυσικά στα σημειωμένα με μαρκαδόρο σημεία. Τα κολάρα θα ευθυγραμμιστούν χαλαράάάά (Θεσσαλονικιώτικο).
Όπως τα έχετε, τρυπάτε και βιδώνετε τις πλαϊνές βίδες.
Ευκολάκι.... ;;; Ο συνάδελφος δίνει για την κεραία gain 9,46dBd και σχέση F/B >=30dB. Όποιος δοκιμάσει να φτιάξει δύο δίδυμες και να τις stack-άρει, η απόσταση μεταξύ τους δίνεται στο 2,45 μέτρα.
Άντε να ετοιμαζόμαστε για το Aegean, και για άλλες μελλοντικές δραστηριότητες (QSO party, field day κτλ)
73 και 88
15 σχόλια:
Μπραβο και παλι. Πολυ αναλυτικά και σουπερ εμφάνιση. Την μετρησες,την δοκιμασες,με τι καθοδο και που την εχεις συντονήσει? Απο στασιμα τι παρατηρησεις έχεις? Για πες λιγα ακόμα. Επισης πρεπει να ειναι πανάλαφρη. το 2,45 που λες πως σκεφτεσαι να το στησεις για να την εχουμε στα βουνά, με Π γαλβανιζέ ίσως?
Γκιώνης
Α και κατι ακόμα επειδη μπηκε η άνοιξη και υπάρχει ενδιαφέρον για τις νεες τασεις εχεις καμια κεραία σε σχέδιο Roberto Cavalli? E οι Ιταλοί εχουν αλλη φινετσα άσε που οι γερμανοι μας ζητάνε και λεφτα πίσω.
Γκιώνης
Α ρε Γκιωνάκη, με τα αυτιά διαβάζεις; Με γεια λοιπόν! Πάντως η κεραία θα στακαριστεί σε Ω ορείχαλκο, αν το'χεις απορία. Και από στάσιμα 9+20
Και άσε την κεραία σε σχέδιο του Roberto Cavalli, και φτιάξε του Roberto Carnavalli!!! Θα παίζει καλύτερα... τις Απόκριες.
Βοηθα λιγο. Δηλαδί βρε παιδί μου 144,3 ειναι μηδεν στάσιμα και μεγιστη εκπομπή όπως λενε τα χαρτια σου και διαβαζουν τα αφτιά μου? Και κατι ακόμα απο 136 ως 143 τι λες να κάνει? Εχω πάρει εξαρτηματα και λεω να αρχίσω. Μεσα στο πάσχα και με δεδομενο οτι σουβλα δυσκολα θα δω ας φτιαξω μια κεραία. Και η αλλη η U τις προάλλες εχει ενδιαφέρον. Αντε για να δούμε. Βρηκα φτηνό ροτορα στο πράκτικερ. Βεβαια ειναι για σούβλα αλλα με ενα κυκλωματάκι ον και οφφ θα γίνει αματερικός σούπερ.
Φιλιά ωρέ κατασκευαστή. Οσο για απόκριες ειναι μακριά. Λεω για ανοιξη καλοκαίρι να φορεθεί Lakis by Γκαβαλάς.
Γκιώνης
Τι χιουμορίστας, ω μα το Δία!
Καλα εγω θα την φτιάξω και θα ειναι χαρά μου να την δοκιμάσουμε μαζί.
Γκιώνης
Φτιάξτη επιτέλους να δούμε καμιά άσπρη μέρα! Μέχρι το Σάββατο το πρωί να είναι κατασκευασμένη. Και ετοιμάσου για δοκιμές στο βουνό, όχι μόνο λόγια! Έλα να σε δω....
Ερώτημα για τους γνωρίζοντες ερασιτέχνες κατασκευαστές:
Οκ στη κεραία αυτή ή σε άλλες μικρές κεραίες, τα στοιχεία είναι ολόκληρα Φ10mm ή Φ5mm ή ότι άλλο λέει ο σχεδιαστής.
Τί γίνεται όμως σε μία κεραία - π.χ. για τα 6 μέτρα - όπου τα στοιχεία είναι μεγάλα και πρέπει να είναι "τηλεσκοπικά" τοποθετημένα (το ένα μέσα στο άλλο) και άρα διαφορετικών διαμέτρων?
Ο σχεδιαστής δίνει το μήκος του στοιχείου για Φ10mm ή για Φ12mm αλλά όχι για Φ10mm το μισό στοιχείο + Φ12mm το υπόλοιπο μέρος του στοιχείου.... (πχ κοίτα yu7ef 6m)
Σε αυτήν την περίπτωση, πώς υπολογίζεις το μήκος του στοιχείου συνδυάζοντας τα δύο διαφορετικά Φ ?
ευχαριστώ
Άγνωστε φίλε, το πρόγραμμα του SV1BYO, λύνει αυτή σου την απορία. Τώρα αν δεν σου αρκεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ότι άλλο σου κάνει, το δοκιμάζεις. Πάντως δεν νομίζω πως είναι τραγικές οι διαφορές αν βάλεις σκέτο Φ10 και Φ12, ή αν φτιάξεις στοιχείο με συνδυασμό δύο διαφορετικών διατομών. Ας μη κολλάμε σε ασήμαντες λεπτομέρειες. Δοκιμάζοντας και φτιάχνοντας! Έτσι απλά...
σε ευχαριστώ για την αμεση απάντηση. Δεν το γνώριζα το πρόγραμμα. Καλές κατασκευές.
Καλημέρα,
αν είναι εφικτό, μπορείς να κάνεις μια λίστα με όλα τα υλικά που χρησιμοποιείς για την κατασκευή της κεραίας και απο ποιούς τα προμηθεύεσαι?
73's sv1izj
Λοιπόν:
Αλουμίνια; Δείτε εδώ.
Αφορά αποθήκες της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών. Για στηρίγματα στοιχείων κεραίας χρησιμοποιώ ηλεκτρ. κολλάρα Κουβίδη. Θα τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα ηλεκτρ. υλικού! Λαμαρινόβιδες θα βρείτε σε όλα τα χρωματοπωλεία. Μεγάλη ποικιλία έχει στην Αθηνάς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την κατασκευή οτιδήποτε κατεβάσει η φαντασία σας! Αρκεί να είναι κατάλληλο για εξωτερική χρήση. Κάτι άλλο;
ΚΑΛΗΜΕΡΑ 10mm ΕΙΝΑΙ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Η ΕΞΩΡΕΤΙΚΗ??? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ... 73
Καλησπέρα. Είναι η εξωτερική. Η εσωτερική συνήθως είναι 8 χιλιοστά κάποιες φορές και λίγο μικρότερο...
Δημοσίευση σχολίου