Τον σωστό ραδιοερασιτέχνη δεν τον κάνει το γαμάτο shack, οι 3 πύργοι, οι 10 κεραίες, τα 145.874 qso, οι αμέτρητες DX pedition, τα 25 dxcc και το πιασάρικο blog του, αλλά ο χαρακτήρας του (βασικό!), η αντιμετώπιση των συναδέλφων του (βασικότατο!!), και η βοήθειά του στους άλλους ραδιοερασιτέχνες, ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟ ΟΦΕΛΟΣ!!!
Ονειρεύομαι την ένωση του Ελληνικού ραδιοερασιτεχνισμού κάτω από έναν ενιαίο φορέα, δίχως μίση, πάθη, και γκρίνια!

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Οι ραδιοερασιτεχνικές(;;) QSL κάρτες!

Τον καιρό που παρακολουθούσα τα μαθήματα για να γίνω ραδιοερασιτέχνης, μάθαινα μεταξύ άλλων πως "η επιβεβαίωση των ρ/ε επαφών γίνεται με τις qsl κάρτες"  μέσα από το qsl bureau. Στην πορεία όμως έμαθα και για την direct διακίνηση, δηλαδή την ανταλλαγή καρτών απ' ευθείας από ραδιοερασιτέχνη σε ραδιοερασιτέχνη. Αυτό γίνεται για πολλούς και διάφορους λόγους. Είτε γιατί ο ραδιοερασιτέχνης δεν έχει qsl bureau στο μέρος που κατοικεί, είτε γιατί δεν είναι μέλος στο σύλλογο που κάνει τη διακίνηση. Στη συγκεκριμένη συναλλαγή, ο ενδιαφερόμενος για να λάβει την κάρτα κάποιου από μια "σπάνια ραδιοχώρα", του αποστέλνει φάκελο που συνήθως περιλαμβάνει:
  • την κάρτα του (όχι πάντα απαραίτητο, αναλόγως αν το ζητάει ο "σπάνιος σταθμός"), 
  • ένα "αυταπάντητο φάκελο", δηλαδή έναν απλό φάκελο που θα μας στείλει πίσω ο "σπάνιος", με την κάρτα του μέσα, που θα έχει γραμμένα τα στοιχεία και των δυο μας, με αποστολέα τον "σπάνιο" και παραλήπτη τον παραπάνω ενδιαφερόμενο, τον λεγόμενο S.A.E.   
  • Τέλος μέσα στο φάκελο της αποστολής προς τον "σπάνιο σταθμό" απαραίτητο για τη συναλλαγή πρέπει να βρίσκεται και το green stamp όπως έχει επικρατήσει συνήθως να λέγεται, δηλαδή η σημερινή κινητήριος δύναμη των πάντων, το "μαρούλι". Μια άλλη περίπτωση, τα κουπόνια (IRC) τείνουν να "εξαφανιστούν". Έχει επικρατήσει λοιπόν το dollar!
Αυτό το ποσό διαφέρει αναλόγως την περίπτωση από 1-3 δολλάρια.
Άντε πάλι λες: Τί να κάνουμε; Να το υποστούμε και αυτό, θυσία στο χόμπι. Άλλωστε αν δεν ξηλωθείς στο χόμπι μας, δεν βλέπεις προκοπή! 
Περνώντας ο καιρός, κατάλαβα ότι δεν είναι και τόσο "ραδιοερασιτέχνικες" οι προθέσεις που δείχνουν κάποιοι συνάδελφοι. Ναι μεν γίνονται πολυδάπανες ραδιο αποστολές σε διάφορες γωνιές του κόσμου, αλλά αρκετοί από τους επικεφαλείς των αποστολών απαιτούν για την αποστολή των qsl καρτών, αρκετά παραπάνω από τα χρήματα που απαιτούνται. Δεν λέω, να βοηθήσουμε και να επιβραβεύσουμε αυτούς που ενεργοποίησαν το "σπάνιο νησάκι", για να το βάλουμε στο log μας, αλλά όχι και υπερβολές! 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πολύ καιρό πριν, ενός Αμερικανού "συναδέλφου" μας που βρέθηκε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στο Ιράκ, (YI) και ζητούσε μέσω του qrz λογαριασμού του 5 δολλάρια(!!) απαραιτήτως, συν "ότι άλλο μπορείτε να δώσετε, για τα huuuuge έξοδα" όπως έγραφε! Ο παραπάνω κύριος έμαθα εκ των υστέρων, πως είναι στρατιωτικός σε αποστολή εκεί, και τα έξοδα διαμονής και διατροφής του, τα κάλυπτε ο Αμερικάνικος στρατός! Και φυσικά, ότι θα "έστελνε" αυτός, θα ήταν τσάμπα διότι θα τα κάλυπτε ο στρατός. Δηλαδή ο Αμερικάνος φορολογούμενος. Καλό κομπόδεμα ο θείος Sam! Υπολογίστε πως το χαρακτηριστικό που δούλευε, είχε κάνει μέσα σε ένα μήνα, πάνω από 100.000 qso!  
Για υπολογίστε τα qso's σε... green stamps!
Όχι ρε, δεν θα στα σκάσω, που να σκάσεις!!
Και αυτή είναι μια περίπτωση που έτυχε να πέσει στην αντίληψή μου. Φανταστείτε λοιπόν τι άλλο μας ξεφεύγει! Δυστυχώς δεν γίνεται να είμαστε και Σέρλοκ Χολμς, για να ψάχνουμε την κάθε περίπτωση.
Αφήστε που έχουν αποσταλεί και φάκελοι με δολλάρια χωρίς να "απαντηθούν" ποτέ! Σε αυτές τις περιπτώσεις είτε έχουν χαθεί κάπου στην πορεία, είτε έχουν πάει υπέρ πίστεως! Πόσοι ρ/ε παγκοσμίως δεν κλαίνε τα dollars που έστειλαν! Ψάξτε λίγο τις περιπτώσεις αυτές που ζητάνε το κατιτίς παραπάνω από ότι χρειάζεται. Και αν μπορείς να κάνεις κράτει αναγνώστη μου, μην στέλνεις direct, εκτός και αν είναι αξιόπιστη η περίπτωση. Γιατί οι επαγγελματίες του είδους μας θησαυρίζουν.
"Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι" λέει ο σοφός λαός μας! Βλέπε π.χ. bureau.
Η γλυκιά αναμονή της απαραίτητης συγκέντρωσης των καρτών που απαιτούνται, για κάποια βραβεία, μπορεί να διαρκέσει χρόνια ολόκληρα! Γιατί να βαρεθώ από τώρα και να παρατήσω κάτι που μου αρέσει, όπως έχω μάθει πως έχει γίνει με άλλους, και σε ακραίες περιπτώσεις μάλιστα διαλύθηκαν οικογένειες, για το... ραδιο-"ερασιτεχνικό" μας χόμπι! Τι, για να λέω: έχω Tuvalu, Aruba, Barbeidos από δύο και τρεις φορές;
W.T.F.!!*
o.m.b!*


*Ακατάλληλα για ανηλίκους

73

11 σχόλια:

sv1cdy είπε...

Δυστυχώς Κώστα, κάποιοι έχουν αναγάγει την ραδιοερασιτεχνική τους ιδιότητα σε επάγγελμα!!! Φταίνε όμως και όσοι από εμάς ανταποκρίνονται σε αυτού του είδους τα … καλέσματα! Μη πας όμως και πολύ μακριά. Ο άλλος, ο Σλοβένος, ζητάει 5 $ για να σου στείλει την κάρτα από την «τάδε» ραδιοχώρα της Αφρικής, που πηγαίνει!!!
Θα τρίζουν τα κόκαλα των πρωτοπόρων!!!

73

SV1EML είπε...

Eγω τώρα τελευταία κάνω επαφές με σταθμούς που "κονφιρμαρουν" ΚΥΡΙΩΣ LOTW( ΑΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ Ο ΦΙΛΟΣΜΟΥ O CDY) και BUREAU."DIRECT" μόνο αν είναι ΙΟΤΑ η καινούρια χώρα.Τώρα βέβαια με την κρίση ολο και πιο δύσκολα.Πάντως και DIRECT να στείλεις μην είσαι σίγουρος οτι θα πάρεις κάρτα!
Έχω πολλά παραδείγματα απο Π.Χ.ΜΕΞΙΚΟ - απο ¨γνωστούς" ΙΣΠΑΝΟΥΣ ΜΑΝΑΤΖΑΡΕΟΥΣ!!!EA7FTR(ΣΤΑΜΑΤIΣΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ BUREAU MHN ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ)-EA5KB(ΠΑΕΙ ΧΑΛΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ)
Ένας συνάδελφος χτες με πληροφόρησε οτι το γραμματόσημο στην ΙΤΑΛΙΑ εχει παει 1,25 ΕΥΡΩ.
Να μην πω για τις σπάνιες χώρες που ενω έχουν BUREAU εχουν να στείλουν κατι χρόνια Π.Χ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΑΦΡΙΚΗ-ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ....ΚΛΠ
73

SV1GSU είπε...

Επίσης παράληψη, να πω ότι για τη διακίνηση καρτών, υπάρχει και το e-qsl καθώς και το LOTW.

SV1GSU είπε...

Εγώ πάντως ήθελα να τονίσω την εμπορευματικοποίηση
του ραδιοΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΥ που εφαρμόζουν κάποιοι κατά κόρον!!
Σε όλους τους... τομείς!!

sv1cdy είπε...

Το LoTW ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΚΑΡΤΩΝ QSL!!! Πόσες φορές πρέπει να το πω; Το EQSL.CC όμως είναι!!! Πολύ σωστή πάντως είναι η ανάπτυξη του θέματος Κώστα. Εύγε. 73

SV1GSU είπε...

Είπα να τα βάλω όλα μέσα να μη μείνει κανείς παραπονεμένος!

SV2LLJ GIANNIS είπε...

Βρήκα και εγώ χρόνο μια μέρα και είπα να σκαλίσω την κασίδα μου...Ανοίγω λοιπόν το HRD (sorry συνονόματε !!)και... ΝΑΤΟΣ !!!! ΚΟΥΒΑ (λέει!!)ΑΠΑΝΩ ΤΟΥ !!! (και το over μέσα !!)και έπεσα πάνω στήν περίπτωση του Ισπανού manager κλπ,κλπ....ΟΞΩ ΡΕ !!!! ΟΞΩ ΡΕ !!! Δε πα να είναι και ο Μαρκόνι απο το υπερπέραν !!! ΔΕ ΣΦΑΞΑΝΕ !!! Ασε να τσιμπήσει καν'ας άλλος γιατι εμεις φάγαμε γλάρο !!!!
Γιασάν ρε Κωστάκη με τα ωραία σου !!!! 73 + 88 de SV2LLJ (και οσονούπω 4J !!!! )

SV1GSU είπε...

Γιαννάκη καλησπέρα. Ναι είναι αλήθεια πως οι "επαγγελματίες" ραδιοερασιτέχνες πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς. Σαν τα κουνέλια ένα πράμα. Το νου σου!! Όσο για το 4J, τι, θα γίνεις πολίτης Αζερμπαϊτζάν;;;

SV2LLJ GIANNIS είπε...

Το.. ή πάς ,ή απολύεσαι σου λέει τίποτα Κώστα? Είναι καιρός να διαλέγουμε τώρα? E?.... 73 de SV2LLJ

SV1GSU είπε...

Έλα ρε, σοβαρά μιλάς τώρα; Για πόσο καιρό; Ελπίζω όχι για πολύ, να πας και να έρθεις σχεδόν αυθημερόν που λένε. Άμα πας, θα μου φέρεις και ένα ναργιλέ;; Χαχαχα!

SV2LLJ GIANNIS είπε...

Άστα να πάνε Κώστα !!!!Προχθές γύρισαν από εκεί οι πρώτοι 10 που έφυγαν ΠΡΙΝ 20 ΜΕΡΕΣ πανω-κάτω.Οκ !! η μεγαλύτερες καθυστερήσεις είναι λόγω καιρού (-25 περίπου) 8 μέρες στην Τυφλίδα γιά βίζα Αζερμπαιτζάν και όσο για τα άλλα δες τις φωτό που θα σου στείλω (αλλα ΜΗΝ τις δημοσιεύσεις !!! )
Άντε ύστερα να ψάχνεις ναργιλέδες μεσ'το κρύο !!!!!
73 + 88 de SV2LLJ