Τον σωστό ραδιοερασιτέχνη δεν τον κάνει το γαμάτο shack, οι 3 πύργοι, οι 10 κεραίες, τα 145.874 qso, οι αμέτρητες DX pedition, τα 25 dxcc και το πιασάρικο blog του, αλλά ο χαρακτήρας του (βασικό!), η αντιμετώπιση των συναδέλφων του (βασικότατο!!), και η βοήθειά του στους άλλους ραδιοερασιτέχνες, ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟ ΟΦΕΛΟΣ!!!
Ονειρεύομαι την ένωση του Ελληνικού ραδιοερασιτεχνισμού κάτω από έναν ενιαίο φορέα, δίχως μίση, πάθη, και γκρίνια!

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

SK για την Ιταλική ECO

Από ότι φαίνεται, όντως και η ραδιοερασιτεχνική κοινότητα έχει χτυπηθεί από την οικονομική κρίση! Μετά από το κλείσιμο της γιαπωνέζικης εταιρίας κατασκευής κεραιών MALDOL, ήρθε και το τέλος για την αντίστοιχη ιταλική ECO ! Ήδη από το Δεκέμβριο του 2010 η εταιρία έχει κατεβάσει ρολά, όπως κατεβασμένη εδώ και καιρό τώρα, είναι και η ιστοσελίδα τους. Η παραπάνω εταιρία δραστηριοποιούταν στην κατασκευή ραδιοερασιτεχνικών κεραιών όλων των συχνοτήτων. Η προτίμησή της, ειδικά από τους Ιταλούς συναδέλφους ήταν και είναι μεγάλη. Το χαμηλό κόστος και η υψηλή ποιότητα κατασκευής της ECO, είναι όντως κάτι το ελκυστικό. Κάποτε είχε πέσει στα χέρια μου, και ακόμα την έχω, μια VHF κεραία 4 στοιχείων της εν λόγω εταιρίας. Μπορώ να σας πω από πρώτο χέρι λοιπόν, για την στιβαρή και ποιοτική κατασκευή της. Είναι κεραία που μπορεί να σταθεί άνετα και για μόνιμη εγκατάσταση σε βουνό! Έλληνας συνάδελφος που κατέχει μία τέτοια κεραία για τα 10,15, και 20 μέτρα τριών στοιχείων, μου είχε πει πριν χρόνια πως η κεραία συμπεριφέρεται άψογα, και την είχε ήδη στον πύργο του πολύ καιρό! Ακόμα και σήμερα, την ίδια έχει. Φαντάζομαι οι φανατικοί οπαδοί των κεραιών αυτών, θα μπορούν για λίγο καιρό ακόμα να τις βρίσκουν στους κατά τόπους πωλητές.

5 σχόλια:

Γκιώνης είπε...

Καλησπέρα αντε να δουμε που θα παει αυτη η κατάσταση. Παντως εσυ μπορείς να χαίρεσαι για το συλλεκτικο κοματι πια, που κατέχεις. Επισης βλέπω οι κατασκευές σου να πιάνουν τόπο και ολο και περισσοτεροι να ακολουθούν.
Βλεπω πάντως ανακατατάξεις,εξαγορές και αρκετά κλεισίματα. Μπλεξαμε με τους κινέζους.

Γκιώνης

SV1EML είπε...

Εγω ειχα δει ενα rotary dipole για 12-17-30 και ηταν ενα ματσο χαλια με πριτσινια.Στα 2 χρονια αρχισε και εκανε διακοπες το πριτσινι.Οι σοβαρες εταιρειες και κατασκευαστες δεν κλεινουν!
Α και μια ειδηση αποκλειστικη!
Γνωστη αντιπροσωπεια ραδιοερασιτεχνικων Μηχανηματων στην Ελλαδα αλλαζει χερια!!! το δαγκωμα του φιδιου θα ειναι δηλητηριωδες!!
73

Ανώνυμος είπε...

"Το χαμηλό κόστος και η υψηλή ποιότητα κατασκευής της ECO"

φθηνες ναι αλλα υψηλη ποιοτητα κατασκευης??? πια η ECO?

SV1GSU είπε...

Εντάξει ρε παιδιά, μη βαράτε! Όμως, η σχέση τιμής, απόδοσης, ποιότητας είναι κάτι που βόλεψε πολύ κόσμο, όσο αφορά τις κεραίες αυτές. Δεν έχουν όλοι 500-800-1200+++ ευρώ, να πάρουν κάτι ακριβότερο. Έτσι καταφεύγουν σε φτηνότερες και σχετικά σουλουπωμένες "λύσεις"

Ανώνυμος είπε...

Το κλείσιμο επιχειρήσεων είναι λυπηρό και δυστυχώς γνωρίζουμε αρκετά και εμείς. Δεν θέλω να γράψω για την ποιότητα κλπ. αυτών των κεραιών.
Για την μετά ΔΝΤ εποχή όμως συστήνω της end fed dipoles (τροφοδοτούμενα από το τέλος δίπολα).
Μπορείτε να τα στηρίξετε με ένα ψαροκάλαμο π.χ. για τα 20μ. η κεραία αυτή είναι λ/2 δλδ 10μ. μπορεί να σκαρφαλώσει τα πρώτα 5 μ. στο ψαροκάλαμο και τα άλλα 5 να πάνε οριζόντια.
Αν γουγλάρετε τον όρο θα βρείτε πολλά.
Ιδιοκατασκευή
http://iw7ehc.altervista.org/efhwa_EN.htm
Έτοιμα
http://www.snowdonia-radio-company.co.uk/ourshop/prod_514758-SRC-X65.html
http://www.parelectronics.com/end-fedz.php
73