Τον σωστό ραδιοερασιτέχνη δεν τον κάνει το γαμάτο shack, οι 3 πύργοι, οι 10 κεραίες, τα 145.874 qso, οι αμέτρητες DX pedition, τα 25 dxcc και το πιασάρικο blog του, αλλά ο χαρακτήρας του (βασικό!), η αντιμετώπιση των συναδέλφων του (βασικότατο!!), και η βοήθειά του στους άλλους ραδιοερασιτέχνες, ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟ ΟΦΕΛΟΣ!!!
Ονειρεύομαι την ένωση του Ελληνικού ραδιοερασιτεχνισμού κάτω από έναν ενιαίο φορέα, δίχως μίση, πάθη, και γκρίνια!

Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Πριν 20 χρόνια σαν σήμερα.... Ρε πότε πέρασαν!

Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 1990 όταν έφυγε από τη ζωή ο ρόκερ Παύλος Σιδηρόπουλος. 


Πρώτα Χρόνια


Ο Παύλος Σιδηρόπουλος ήταν δισέγγονος του Ζορμπά και ανιψιός της Έλλης Αλεξίου. Γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1948 στην Αθήνα. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1970 από τη Θεσσαλονίκη όπου γνώρισε τον Παντελή Δεληγιαννίδη και δημιούργησαν το συγκρότημα-ντουέτο "Δάμων και Φιντίας". Κυκλοφορούν το 7" «Το ξέσπασμα/Ο κόσμος τους» και συμμετέχουν με δύο κομμάτια στο δίσκο «Ζωντανοί στο Κύτταρο». Στο Κύτταρο γνωρίζονται και με τα "Μπουρμπούλια" που έπαιζαν με τον Σαββόπουλο. Το ντουέτο ενσωματώνεται με τα "Μπουρμπούλια" και το νέο σχήμα κυκλοφορεί το δίσκο "Ο Ντάμης ο ληστής" λογοκριμένο σε "Ο Ντάμης ο σκληρός". Μαζί είναι από το 1972 έως το 1974. Με αυτό το σχήμα ο Παύλος Σιδηρόπουλος άρχισε τα πρώτα του πειράματα για να παντρέψει το ροκ με την Ελληνική μουσική. Αργότερα το συγκρότημα διαλύεται και τα "Μπουρμπούλια" ακολουθούν τον Διονύση Σαββόπουλο.


Επαγγελματική σταδιοδρομία


Το 1976 μαζί με τους αδερφούς Σπυρόπουλους οργάνωσε το συγκρότημα «Σπυριδούλα». Με αυτό το σχήμα δημιούργησε τον δίσκο "Φλού".
Το 1979 μαζί με τους μουσικούς ΠαπαντίναΝέστορα καιΤζιμόπουλο φτιάχνει το σχήμα "Εταιρία Καλλιτεχνών" με αγγλικό στίχο. Το σχήμα αυτό δεν κυκλοφορεί δίσκο. Ένα όμως τραγούδι από αυτήν την περίοδο, το "Clown", περιλαμβάνεται στον κατοπινό του δίσκο "Zorba the freak". Εκείνη την περίοδο κάνει και την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου "Ο Ασυμβίβαστος" όπου και ερμηνεύει τα τραγούδια του soundtrack. Τον ίδιο καιρό πρωταγωνιστεί και σε μία ακόμη ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου με τίτλο "Αλδεβαράν" , με συμπρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πουλικάκο. Στην καριέρα του ως ηθοποιού περιλαμβάνεται και μια τηλεοπτική εμφάνιση στο σήριαλ του Κώστα Φέρρη "Οικογένεια Ζαρντή" (ΕΡΤ). Το 1980 ο Παύλος Σιδηρόπουλος καταλήγει σε ένα σχήμα που με λίγες αλλαγές παίζει μαζί του μέχρι το τέλος, τους "Απροσάρμοστους". Μαζί ηχογραφούν μιά σειρά σημαντικών δίσκων και έχουν συνεχή ζωντανή παρουσία. Το 1982 κυκλοφορούν το "Εν λευκώ". Τα τραγούδια "Η" και "Αντεργκράουντ με στράς" λογοκρίνονται, για "προτροπή στη χρήση ναρκωτικών" και το τραγούδι "Ύστατη στιγμή" για "προσβολή της δημοσίας αιδούς". Το 1985 κυκλοφορούν το "Zorba the freak". Το1987 πραγματοποιεί μια συγκλονιστική εμφάνιση στο Ηρώδειο στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου "Τολμηρή επικοινωνία" -που κυκλοφόρησε και σε δίσκο με αυτό τον τίτλο- ερμηνεύοντας τραγούδια σε στίχους του Δημήτρη Βάρου και απαγγέλοντας ποιήματα του ιδίου από το βιβλίο "Θηρασία". Το 1988 συμμετέχει στο δίσκο "Ηλεκτρικός Θησέας" (μουσική Γιάννης Μαρκόπουλος, στίχοι Δημήτρης Βάρος). Το 1989 κυκλοφορεί το "Χωρίς μακιγιάζ" (ηχογραφημένος ζωντανά στο Μετρό).


Θάνατος

Το καλοκαίρι του 1990 άρχισε να παραλύει το αριστερό του χέρι. Οι γιατροί υπέθεταν πρόβλημα στα αγγεία, αλλά κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς είχε. Αυτή η ιστορία και ο θάνατος της μητέρας του λίγους μήνες πριν, τον έκαναν ψυχολογικό ράκος. Το φθινόπωρο το συγκρότημα άρχισε τις συνηθισμένες του εμφανίσεις στο Αν. Ο Παύλος άρχισε να εμφανίζεται με το χέρι δεμένο. Έχοντας αρκετά νέα τραγούδια και μερικά παλιά ακυκλοφόρητα σε νέες ενορχηστρώσεις, άρχισαν να ηχογραφούν το υλικό αυτό, ενώ συγχρόνως είχαν προγραμματίσει σειρά ζωντανών εμφανίσεων για το Δεκέμβριο. 

Το απόγευμα όμως της 6ης Δεκεμβρίου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης στο σπίτι μιας φίλης του στο Νέο Κόσμο. Κηδεύεται στον Κόκκινο Μύλο.Τον επόμενο χρόνο οι Απροσάρμοστοι κυκλοφορούν τον δίσκο "Άντε και καλή τύχη μάγκες", όπου ορισμένα τραγούδια είχε προλάβει να τα ηχογραφήσει ο Παύλος Σιδηρόπουλος και τα υπόλοιπα τα ερμήνευσαν διάφοροι καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών οι, Γιάννης ΓιοκαρίνηςΓιάννης Αγγελάκας και Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας. Το 1992 κυκλοφορεί ο δίσκος "Τα μπλουζ του πρίγκηπα". Ο δίσκος αυτός περιέχει πειραματικές ηχογραφήσεις που έγιναν από το 1979 ως το 1981. Ήταν ο καρπός των προσπαθειών που είχαν ξεκινήσει από το 1972. Εδώ ο Παύλος Σιδηρόπουλος παντρεύει το μπλουζ με το ρεμπέτικο. Το 1994 κυκλοφορεί ο διπλός δίσκος "Εν αρχή ην ο λόγος", με ζωντανές ηχογραφήσεις από το 1978 μέχρι το 1989, την απαγγελία ενός κειμένου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Μουσική" και απόσπασμα από μια συνέντευξή του στην ΕΤ2. Πολλά από τα τραγούδια του δίσκου εκδίδονται για πρώτη φορά.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κωστα μπραβο για το αφιερωμα. Κωστα.

Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε θα 'ρθουν να σου πουν
πως σε πιστεύουν σ' αγαπούν
και πως σε θένε
Εχε το νου σου στο παιδί
κλείσε την πόρτα με κλειδί
ψέματα λένε

Κάποτε θα 'ρθουν γνωστικοί
λογάδες και γραμματικοί
για να σε πείσουν
Εχε το νου σου στο παιδί
κλείσε την πόρτα με κλειδί
θα σε πουλήσουν

Και όταν θα 'ρθουν οι καιροί
που θα 'χει σβύσει το κερί
στην καταιγίδα
Υπερασπίσου το παιδί
γιατί αν γλιτώσει το παιδί
υπάρχει ελπίδα

Καποτε θα ρθουν να σου πουν.....Γκιώνης

SV1GSU είπε...

Άάά ρε Γκιώνη, ωραία χρόνια! Όταν παίζαμε Σιδηρόπουλο στον "πειρατικό", χαμός από τηλέφωνα...

Ανώνυμος είπε...

Την παρασκευή στο κυταρο είχε πουλικάκο γιοκαρίνη

Αλλα χρόνια, αλλοι και εμείς.

Το τραγούδι αυτό λοιπόν......

Πολλά αλλάζουνε, πολλά ειναι τα ίδια. Δυσκολα χρονια.

Ασημος. Το παππακι. για ακουτο ξανα.

Μου αρεσει πολύ η μουσική
Πιο πολύ που την ακουω με την οικογενεια.

Με καθε συμπάθιο


Γκιώνης

Ανώνυμος είπε...

Ναι Κώστα,προκειμένου να θάψεις το ρεζιλίκι που σου έριξε Τάκης μας έβαλες το άκρως ρ/ε θέμα με το πρεζόνι για να διδαχτούν τα παιδιά μας και να αποφύγεις τα δύσκολα εσύ.
Ωραίος μάγκας είσαι!

73 Κούκος

SV2LLJ GIANNIS είπε...

ΕΜΙΣ ΑΛΛΑΞΑΜΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!!!
ΑΥΤΟΙ ΟΧΙ !!!
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΑΚΟΥΝΕ ΑΥΤΟΥΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΕΝΑ ΦΥΣΙΚΑ!!!)
ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΥ-ΚΑΠΟΥ ΠΑΙΖΩ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΥΡΟΜΠΑΝΤΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ!!!(ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ?ΕΞΙΛΕΩΣΗ?)
ΕΓΩ ΜΕΓΑΛΩΣΑ!!!
ΑΥΤΟΙ ΜΕΙΝΑΝΕ ΝΕΟΙ
(ΜΕΣΑ ΜΑΣ)
SV2LLJ

Ανώνυμος είπε...

"Όταν παίζαμε Σιδηρόπουλο στον "πειρατικό", χαμός από τηλέφωνα..."

Τα θέλει κι εσένα ο οργανισμός σου, μου φαίνεται...
Κάτι τέτοια λες και μετά θα παραπονιέσαι που θα σε δικάσουν και θα σε καταδικάσουν ως (πρώην) ραδιοπειρατή...
Και ο πρόεδρος του δικαστηρίου θα είναι και παπΠΟΥΣ...
Και θα της έχει μεγάλη αδυναμία αδυναμία ΤΗΣ εγγόνας του...

SV1GSU είπε...

Εσύ άραγε ποιός κούκος είσαι;;
Από το τρείς και ο κούκος;
Από το ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη;

Να ξέρεις όμως, έμαθα πως ο κούκος είναι συγγενικό είδος με το μπούφο!!!
Πάντως αν ανησυχείς, το hamfest πλησιάζει! Ο μπούφος θα πλησιάσει άραγε;

SV1GSU είπε...

Και στο κάτω κάτω, αυτός μπορεί να ήταν πρεζάκι όπως γράφεις, ήταν όμως άνθρωπος και όχι ζώον!!
Κου κου!!

Ανώνυμος είπε...

Κωστα σε βρισκω λιγο αδιάβαστο. Ο κουκος ειναι από το κουκος μονος το γνωστο παιγνιο της ποκας. Λογο εορτών λοιπόν θα ηθελα να μου τον προσεχεις αν και εχει αδικο για το πρεζόνι. Διοτι πολλοί μεγάλοι καλιτέχνες σε καθε ειδος τεχνης ειχαν παρε δωσε με τις ουσιες. Αυτο δεν συμαινει οτι δεν εκαναν τεχνη.Παραυτα θα ήθελα να στειλω τους συναναδελφικούς μου χαιρετισμούς στον εκλεκτό ροκερ LLJ κατά κοσμο Ιωάννη.
Επισης θα ηθελα να σε ρωτήσω σχετικά με το πιο πανω αρθρο σου περι μικροφώνου. Δεν έχω ωμική αντισταση μπορω να χρησιμοποιήσω αντισταση θερμοσιφώνου.
Ευχαριστούμε που φιλοξενείς εμας τους κοσμιους ανωνυμους των μπλογκς των ραδιοερασιτεχνων.

Γκιώνης (το ζωον)

Ανώνυμος είπε...

Κουκε να δεις τι ρεζιλικι θα φαει ο "Τακης σας" τον Μαιο...
Αν τολμησει βεβαια να εμφανιστει...
Κι επειδη ακουλουθωντας την συμβουλη του, αποφασισαμε να μην κρατηθουμε αλλο και παθουμε κανα κωλικο εντερου ή κοπρολιθιαση, μολις τον δουμε θα τα αμολισουμε πανω του...
Εκει να δεις μπολιασμα...
Απο το πολυ λιπασμα, μεχρι φυλλα και καρπους θα βγαλει...
Να χει να τρωει, ολο το χρονο...

SV1GSU είπε...

Γκιωνάκο, η αντίσταση του θερμοσίφωνα θα κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά! Ο LLJ είναι πρώην μέλος των SOKRATES!!
Έτσι λένε οι (παρα)πληροφορίες μου!

Με φτερωτούς χααιρετισμούς...