Τον σωστό ραδιοερασιτέχνη δεν τον κάνει το γαμάτο shack, οι 3 πύργοι, οι 10 κεραίες, τα 145.874 qso, οι αμέτρητες DX pedition, τα 25 dxcc και το πιασάρικο blog του, αλλά ο χαρακτήρας του (βασικό!), η αντιμετώπιση των συναδέλφων του (βασικότατο!!), και η βοήθειά του στους άλλους ραδιοερασιτέχνες, ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟ ΟΦΕΛΟΣ!!!
Ονειρεύομαι την ένωση του Ελληνικού ραδιοερασιτεχνισμού κάτω από έναν ενιαίο φορέα, δίχως μίση, πάθη, και γκρίνια!

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Soft start (ομαλή εκκίνηση) για τροφοδοτικά και ενισχυτές ήχου

Dear φίλοι και συνάδελφοι, καλή εβδομάς. Μετά από αρκετό καιρό αδράνειας για διαφόρους λόγους, επιστρέφουμε στον τόπο του εγκλήματος! Η επιστροφή αυτή συνοδεύεται με μία σειρά από κατασκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Μία από αυτές, είναι και η παραπάνω. Κατασκευή κυκλώματος για ομαλή εκκίνηση ενός μεγάλου τροφοδοτικού ή ενισχυτή ήχου κτλ. Σχέδια θα βρείτε στο διαδίκτυο σε αφθονία. Συνήθως τοποθετείται στις κατασκευές με μετασχηματιστές πολλών βολταμπέρ (V/Α), συνήθως πάνω από 300. Ένας λόγος είναι, για να μην μας ρίχνει την ασφάλεια του ηλεκτρικού πίνακα, κάθε φορά που θα πατάμε το κουμπί power/stand by. Χρησιμότατο εργαλείο για όποιον θέλει να φτιάξει κάτι "μεγάλο". To δικό μου θα μπει σε ένα μεγάλο τροφοδοτικό, με τοροειδή μετασχηματιστή 800V/A που επιτέλους τελείωσε, μετά από 10-12 χρόνια αναμονής, παρατημένο σε μία ντουλάπα να σκονίζεται! Ας είναι καλά ο φίλος μου ο Αντώνης SV1OAN για αυτό, που προσφέρθηκε να βοηθήσει. Λεπτομέρειες για αυτό εδώ, αλλά και στο παρών ιστολόγιο προσεχώς για τις τελικές πινελιές....

Για την πλακέτα του κυκλώματος ομαλής εκκίνησης, 
(διαστάσεις 50mm x 70mm) επειδή δεν ήθελα να την φτιάξω σε διάτρητη γενικών κατασκευών, ενόχλησα το φίλο μου Βασίλη, από την Project line, Σολωμού 35 στην πλατεία Κάνιγγος. Για να σας διευκολύνω, βρίσκεται 15 μέτρα από το γνωστό κατάστημα ηλεκτρονικών ανταλλακτικών "Φανός". Ο Βασίλης μου έφτιαξε το κύκλωμα, άψογη επαγγελματική κατασκευή πλακέτας, και τον ευχαριστώ γι αυτό. Μπορεί να σας φτιάξει οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, από πλακέτες, κουτιά κατασκευών, προσόψεις όπως τις θέλετε, ακόμα και ολοκληρωμένα project. Αξίζει να περάσετε μια βόλτα, να δείτε τη δουλειά του!

Προτίμησα την κατασκευή της ομαλής εκκίνησης από ένα NTC thermistor για πολλούς λόγους. Σε ένα κύκλωμα που θα τοποθετήσουμε thermistor για προστασία από το ρεύμα εκκίνησης πρέπει να υπολογίσουμε και τι γίνεται αφού αυτό ζεσταθεί. Τότε θα παραμένει μια μικρότερη αντίσταση σε σειρά στο κύκλωμά μας καταναλώνοντας ενέργεια την οποία πρέπει να την αντέχει, και να μη μας δημιουργεί άλλα προβλήματα όπως πτώση τάσεως άρα η επιλογή του θερμίστορ θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη και την "κανονική" λειτουργία της συσκευής. Ένα άλλο σημείο που θέλει προσοχή είναι ότι τα ζεστά θερμίστορ δεν προστατεύουν αρκετά το κύκλωμα. Αν η τάση κάνει απότομα σκαμπανεβάσματα και παλμικές διακοπές
(Δ.Ε.Η γαρ), έχουμε "νέες παραμέτρους". Είναι λοιπόν να τα εμπιστεύεσαι;;; Πρέπει να πέσεις στην περίπτωση καλού υλικού, για να υπάρχει αξιοπιστία! Προτιμώ την κατασκευή κυκλώματος ομαλής εκκίνησης, παρά ένα-δυο σκέτα κινέζικα θερμίστορ... Έτσι προστατεύω τον πανάκριβο τοροειδή, από τις απότομες αυξομειώσεις τάσεως της αναξιόπιστης Δ.Ε.Η. πιο σωστά!
Ευχαριστώ για τις συμβουλές, αλλά και τη συμβολή τους, τον Αντώνη SV1OAN, τον Σταμάτη SV1EML, και το Βασίλη από την Project line.

Αυτά τα ολίγα... Καλημέρα σας, πολλά 73&88

5 σχόλια:

SV1EML είπε...

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΛΑΚΕΤΕΣ(2) ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ ΠΟΥ ΜΩΛΙΣ ΤΟ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΛΕΣ ΚΑΙ "ΒΡΟΝΤΑΕΙ"
73

sv1cdy είπε...

Μαρκαδόρο δεν βλέπω και ανησυχώ ...

SV1GSU είπε...

Άσε, δεν είμαι καλά!!

sv1cdy είπε...

Γιατί συνάδελφε τι έχεις, σε μάτιασε κανείς; Ρε παλιοραδιοαπατεώνες (με το hi-hi) δεν τα αφήνετε αυτά που ξέρετε λέω εγώ. Πάτε και δημοσιεύεται κατασκευές, φτιάχνετε πλακέτες και τρέχουν τα σάλια του αλλουνού και μετά άντε να τον μαζέψεις!!!
Λοιπόν, εκεί που θα πάτε απόψε να μου προσέχεις σε παρακαλώ τον πρόεδρο σαν τα μάτια σου γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα βάλω τον Τάκη να σε ξομολογήσει κι εσένα.
Καλά να περάσετε, 73!

SV2LLJ GIANNIS είπε...

ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ....ΑΝΤΕ ...ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ ΡΕ ΦΙΛΕ.ΝΑ ΤΟ ΧΑΡΕΙΣ ΤΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ,ΑΛΛΑ,ΡΕ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙ ΜΟΥ,ΔΕΝ ΡΙΧΝΕΙΣ ΕΝΑ ΜΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΟΥ;ΣΥΝΗΘΩΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ "ΒΓΑΖΕΙ" ΤΟ ΖΟΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ...ΟΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ 20 ΑΝΤΕ 30 ΓΙΟΥΡΟ...ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ...ΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΩΔΙΩΝ...ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ...ΒΑΣΑΝΙΜΕΝΑ,ΛΥΩΜΕΝΑ ΚΛΠ....ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ...ΔΙΑΦΟΡΑ!!!!ΠΑΝΤΩΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟΥ....ΖΑΧΑΡΗ!!!!ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ