Τον σωστό ραδιοερασιτέχνη δεν τον κάνει το γαμάτο shack, οι 3 πύργοι, οι 10 κεραίες, τα 145.874 qso, οι αμέτρητες DX pedition, τα 25 dxcc και το πιασάρικο blog του, αλλά ο χαρακτήρας του (βασικό!), η αντιμετώπιση των συναδέλφων του (βασικότατο!!), και η βοήθειά του στους άλλους ραδιοερασιτέχνες, ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟ ΟΦΕΛΟΣ!!!
Ονειρεύομαι την ένωση του Ελληνικού ραδιοερασιτεχνισμού κάτω από έναν ενιαίο φορέα, δίχως μίση, πάθη, και γκρίνια!

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

Πάμε πάρκο;

Μισό τσιγάρο ποδαρόδρομος από το QTH, βρίσκεται το πάρκο Ασυρμάτου στο δήμο Αγίου Δημητρίου Αττικής. Στο πάρκο αυτό έχω βρεθεί πολλές φορές, η πρόσβαση πια είναι ελεύθερη σε όλους, είτε για μια απλή βόλτα, είτε για να παίξουν τα πιτσιρίκια και να πετάξουμε χαρταετό, ακόμα και για δοκιμές κεραιών hihi! Ο χώρος παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε από την πολεμική αεροπορία, για να καλύψει τις τηλεπικοινωνιακές της ανάγκες, αλλά επίσης εξυπηρετούσε τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της Υ.Π.Α., της Ε.Μ.Υ., του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η μεγάλη λογαριθμική 12 στοιχείων...
... και ο μικρός ρότορας που την γύριζε!!
Άλλωστε εδώ το μόνο που έχει μείνει για να θυμίζει στους περίοικους τον παλιό αυτό ρόλο, είναι οι τεράστιοι σιδερένιοι πυλώνες, με τις κτηνώδεις λογαριθμικές, τα δίπολα ακόμα απλωμένα, και τις μικροκυματικές. Για μένα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, να μαθαίνουν οι νεότεροι, και να θυμούνται οι παλιοί, πως λειτουργούσαν οι τηλεπικοινωνίες παλαιότερα.
Κάτι σαν υπαίθριο μουσείο δηλαδή.
Και όταν ο στρατός στήνει τέτοια κεραιοσυστήματα, δεν τα στήνει τυχαία!
Πριν γίνει το οτιδήποτε, προηγούνται μετρήσεις εδάφους - υπεδάφους, και μαζί με άλλους παράγοντες δίνεται το πράσινο φως, και προχωρούν σε εγκατάσταση.
Ο χώρος απαλλοτριώθηκε με το από 22-7-1952 διάταγμα, συνυπογεγραμμένο από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας με σκοπό "την εξυπηρέτηση επειγουσών στρατιωτικών αναγκών και συγκεκριμένα την ανέγερση εγκαταστάσεων ασυρμάτων". Οι τελευταίες εκπομπές από εδώ, έγιναν περίπου την περίοδο 1998-99.
Έκτοτε η τεράστια έκταση αφέθηκε στην τύχη της.Το 1952 απαλλοτριώθηκε η έκταση 75 στρεμμάτων για την εγκατάσταση του Κέντρου Εκπομπών Νέας Σμύρνης ΚΕΝΣ (Ασύρματος). Στη συγκεκριμένη έκταση αναπτύχθηκε αρχικά το Κέντρο Εκπομπών του Α/Δ Ελληνικού και στην συνέχεια εγκαταστάθηκε πλήθος λειτουργιών τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και λοιπών υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου, όπως του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Εξωτερικών και της ΥΠΑ.


Η Πολεμική Αεροπορία, αλλά και οι λοιποί εγκατεστημένοι Δημόσιοι Φορείς και Υπηρεσίες, ανταποκρινόμενοι σε αιτήματα του Δήμου Αγ. Δημητρίου προέβησαν στη σύμπτυξη των εγκαταστάσεών τους και μετά από διαδοχικές αποδεσμεύσεις με Υπουργικές Αποφάσεις παραχωρήθηκε μέσω ΚΕΔ στο Δήμο Αγίου Δημητρίου συνολικά έκταση 42.894τ.μ. για τη δημιουργία χώρων αθλητισμού, πράσινου και αναψυχής.
Πηγή των παραπάνω: http://www.mod.gr/el/enimerosi/konovouleytiki-drastiriotita/erwtiseis/4525-aksiopoiisi-xorou-agiou-dimitriou.html

Οι κάτοικοι κάποια στιγμή στο παρελθόν, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, και μετά από πολλούς αγώνες, κατάφεραν να περιορίσουν την έκταση του "στρατοπέδου" στα 32 στρέμματα. Όμως δεν έμειναν εκεί. Συνέχισαν τις προσπάθειες για ολοκληρωτική επαναφορά του χώρου στους πολίτες του δήμου.

Πριν ξεκινήσουν τον αγώνα τους οι κάτοικοι, τα 32 στρέμματα του Ασυρμάτου παρέμεναν περιφραγμένα, στην ιδιοκτησία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τις τελευταίες ημέρες, έγινε γνωστό ότι το υπουργείο παραχωρεί στον δήμο μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου την έκταση διατηρώντας μόνο στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ένα κτήριο προκειμένου να το μετατρέψει σε μουσείο ηλεκτρονικών συστημάτων Αεροναυτιλίας.

Η ιστορία του Ασύρματου έχει μακρύ παρελθόν. Η μέχρι πρότινος περιφραγμένη έκταση παρέμενε απρόσιτη στους κατοίκους, κρύβοντας το ένοχο μυστικό παλαιότερων δημοτικών αρχών: χώρο στάθμευσης απορριμματοφόρων και βαριών μηχανημάτων, χωματερή απόθεσης μπαζών, θαμμένους κάδους απορριμμάτων. Και το ανοιχτό κομμάτι του Ασυρμάτου όμως δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση: εγκαταλελειμμένα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, σπασμένες πλακοστρώσεις, ασυντήρητο πράσινο, ενώ τις οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις μονοπωλούν αθλητικά σωματεία. 
Την ίδια ώρα, η αυθαιρεσία κυριαρχεί στον χώρο του Ασύρματου όπου η ΔΕΗ εγκατέστησε υποσταθμό, ο δήμος ανήγειρε παράνομη τσιμεντένια εξέδρα και ο ιδιώτης που εκμεταλλεύτηκε την καφετέρια επέκτεινε παράνομα το κτίσμα, ενώ χρωστάει και πολλά νοίκια. Σε μια περιοχή όπως ο Άγιος Δημήτριος, που περικυκλώνεται από πέντε νεκροταφεία, ένα αμαξοστάσιο λεωφορείων, δύο σταθμούς μετρό, ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, ένα σταθμό υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πέρα από τη διαμόρφωση όλου του Ασυρμάτου ως χώρου ελεύθερου και πράσινου. Οι κάτοικοι με τους αγώνες τους έχουν κάνει την αρχή σταματώντας τα σχέδια όσων επιβουλεύονται τον χώρο και διαμορφώνοντας με αυτοοργάνωση και διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας τον Ασύρματο σε κέντρο πολιτιστικής δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.
Πηγή των παραπάνω: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=620545

Τα τελευταία 2-2,5 χρόνια, οι κάτοικοι γύρω από το πάρκο κεραιών, μη αντέχοντας άλλο την αδράνεια των τοπικών αλλά και πολιτειακών αρχών, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. 
Μπήκαν στον "απαγορευμένο" χώρο, τον καθάρισαν, τον δεντροφύτευσαν, έδιωξαν τα απορριμματοφόρα και τα σκουπίδια από μέσα, διεκδικώντας το σαν πάρκο και χώρο πρασίνου, ελεύθερο για όλους και ελεύθερο από κάθε είδους εκμετάλλευση αντιδρώντας στα σχέδια του δήμου για παραχώρηση σε ιδιώτες. Δεν είναι και λίγες οι φορές που ο δήμος έχει "καεί" από ιδιώτη, παραχωρώντας του κομμάτι προς εκμετάλλευση! Ο Ασύρματος είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι, που στα χέρια των κατοίκων και αυτών που ενδιαφέρονται, με πενιχρά μέσα και "κεφάλαια", μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα όμορφο πολυχώρο για κάθε είδους δραστηριότητα. 


Οι κάτοικοι, πέρα από τους αγώνες τους, έχουν οργανωθεί και ηλεκτρονικά! Η ανοιχτή συνέλευση για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου έχει το δικό της διαδικτυακό τόπο: http://asyrmatos.espivblogs.net/
Φωτογραφίες από τη δράση των κατοίκων θα βρείτε εδώ.


Ευχαριστώ το δήμο Αγίου Δημητρίου και συγκεκριμένα τον κύριο Σιούλα από το γραφείο επικοινωνίας του δήμου, για κάποια ιστορικά στοιχεία του χώρου που μου έδωσε.

3 σχόλια:

SV2LLJ GIANNIS είπε...

Δεν μου λές ψηλέ!!!
Εκεί μέσα αφήνουνε να παρκάρουμε κανενα....τροχόσπιτο;E;;;
Δεν ψήνεις, λέω, καμμιά κατάσταση;
73 de SV2LLJ

SV1GSU είπε...

Γιάννη ελεύθερα! Ο χώρος είναι ανοιχτός για όλους και για όλα...

Ανώνυμος είπε...

Έλα Παναγιά μου !!!Ε, άμα είναι έτσι να πάς να δείς για κανένα μεταχειριζέ τροχόσπιτο!! "Ισως" το χρειαστούμε !!!Ε? τι λές ?Και δίπλα στο σπίτι σου και τα μικρά να παίζουν δίπλα και καμια παλιοφαλτσέτα στο κάρβουνο !!!ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ !(τι όνειρο κι αυτό !!μήπως να ξυπνούσαμε ή όχι καλύτερα?πρέπει να φύγω και για Πάτρα !!!)
73 de SV2LLJ