Τον σωστό ραδιοερασιτέχνη δεν τον κάνει το γαμάτο shack, οι 3 πύργοι, οι 10 κεραίες, τα 145.874 qso, οι αμέτρητες DX pedition, τα 25 dxcc και το πιασάρικο blog του, αλλά ο χαρακτήρας του (βασικό!), η αντιμετώπιση των συναδέλφων του (βασικότατο!!), και η βοήθειά του στους άλλους ραδιοερασιτέχνες, ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟ ΟΦΕΛΟΣ!!!
Ονειρεύομαι την ένωση του Ελληνικού ραδιοερασιτεχνισμού κάτω από έναν ενιαίο φορέα, δίχως μίση, πάθη, και γκρίνια!

Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010

SY1P για το Aegean VHF contest 2010

Και πάλι εδώ!
Και φέτος, η περσινή ομάδα SY1PAN ελαφρώς κουτσουρεμένη, κατεβήκαμε σαν SY1P
(εξού και κόψαμε το ...ΑΝ) και έδωσε ξανά το παρόν, παρόλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλά από τα μέλη της. Το σημείο γνωστό και μη εξαιρεταίο, όχι μακρυά από το κέντρο της πόλης μας, οι νότιες κορυφές του Υμηττού στα 820 μέτρα περίπου.Και πάντα ...just4fun έέέέ Μήτσο;;Η ομάδα φέτος είχε κάποιες τροποποιήσεις όσο αφορά το έμψυχο δυναμικό της, και αποτελούνταν από τους κάτωθι συναδέλφους:

  • Γιάννης SV1JSN
  • Κώστας SW1KYC
  • Θοδωρής SW1MNF
  • Τόλης SW1IUY
  • Μπάμπης SW1NZJ
  • Κώστας SV1GSU 
  •  
Η ομάδα μας μετέβει στο σημείο σχετικά νωρίς. Πρωΐ πρωΐ με τη δροσούλα, να μην μας πιάσει ο δυνατός ήλιος στο στήσιμο.
Η τεραστίων διαστάσεων τέντα που μας έφερε ο SW1KYC ήταν όλα τα λεφτά! Με διαστάσεις 5Χ3, χωρούσαν από κάτω άνετα 10 άτομα! Κλειστή δεν σου γέμιζε το μάτι. Μόλις την ανοίξαμε όμως ....εγένετο τεράστια σκιά!


Οι μπουγατσούλες (με κρέμα για τους Θεσσαλονικείς) και οι φραπεδούμπες που έφερε ο Τόλαρος, αποτέλεσαν το ιδανικό ξεκίνημα της ημέρας!! Τα πράγματα λοιπόν ξεκίνησαν καλά, μα ....μόλις δεχτήκαμε μια κλήση από τους γκαντέμηδες τους SY3KOR-ίνθιους για τις καλημέρες, έεε ...ήρθε το τέλος!!

Η κεραία των δύο μέτρων δεν συντόνιζε με τίποτα, κάψαμε από λάθος ένα 897,
σφίγγα τσίμπησε τον SW1KYC (τα είδε όλα η ...σφίγγα), ο SW1IUY έχασε τα κλειδιά του οχήματός του, χύθηκε ο καφές μου και έγινα χάλια, ένα μαύρο συννεφάκι φλέρταρε πάνω από τα κεφάλια μας, και άλλα τέτοια!!ΤΥΧΑΙΟ;;
Δεν νομίζω!

Αλλά λένε πως ....η καλή μέρα από το πρωΐ φαίνεται!

Ευτυχώς το τηλεφώνημα κράτησε λίγο, και σε συνδιασμό με τα σκόρδα που είχε μαζί του ο Μπάμπης SW1NZJ για το κακό το μάτι, τα πράγματα άρχισαν να ομαλοποιούνται.
Στο διαταύτα λοιπόν, από διάδοση λίγα πράγματα. Δεν βοήθησε σχεδόν καθόλου, αν και είχε κάποιες εξάρσεις ειδικά στα 6 μέτρα. Για τα 2 μέτρα ούτε λόγος! (θα φταίγανε οι γκαντέμηδες!)
Στα 6 μέτρα χρησιμοποιήσαμε την ίδια με πέρυσι κατευθυνόμενη 4 στοιχείων σε 5 μέτρα ιστό.
Για εκπομπή είχαμε ένα Kenwood TS 480 και εναλλακτικά ένα YAESU FT 857. Τροφοδοσία όπως πάντα με μπαταρίες, και διαμόρφωση SSB.


Σχεδόν αποκλειστικός χειριστής εδώ, ο Γιάννης SV1JSN αειθαλής και ακούραστος,
πάλευε μόνος του με τη μπάντα! Κάπου κάπου βοηθούσα και εγώ. Ισχύς έως 20-30W.
Έγιναν επαφές με Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ρωσία, Πολωνία, Ηνωμ. Βασίλειο. Μας είπαν πως κάποια στιγμή ακούστηκε και Ιαπωνία, αλλά γυρνώντας κεραία και συχνότητα δεν ακούσαμε κάτι. Μάλλον δεν προλάβαμε! Ενδεχομένως να ήταν και ραδιοαρβύλα! Από ελληνικούς σταθμούς ακούσαμε μεταξύ άλλων τους SV1JGX και SV1DH που καλούσαν σε CW κάπου μεταξύ 50,094 και 50,102 MHz, μα ....κάπου εδώ είχα το κλειδί ρε γ@μώτο! Που πήγε;;

Για τα 2 μέτρα όπως έγραψα παραπάνω, μαύρα χάλια όσο αφορά τη διάδοση. Αυτό ήταν όχι μόνο δική μας διαπίστωση, αλλά και άλλων σταθμών! Χρησιμοποιήσαμε μια κατευθυνόμενη 5 στοιχείων κατασκευής SW1IUY, σε 4μετρο ιστό.

Για εκπομπή παίξαμε με το all time classic ICOM 820 αλλά και με ένα δεύτερο YAESU 857. Ισχύς χαμηλή 5-10W σε SSB. Χειριστές εδώ αρκετοί. , SW1KYC, SW1MNF, SV1GSU.
Ειδική μνεία θα κάνω στο Θοδωρή SW1MNF που αν και νέος συνάδελφος, έδειξε στοιχεία έμπειρου χειριστή. Από τα πιο μακρυνά QSO, το SY8VHF από τους Οθωνούς με πολύ ισχυρό σήμα 9+, το SZ8S από Σάμο 9+20, ο SV9CVY από Ρέθεμνο 9+20, και η ομάδα SZ7........(δεν έχω μπροστά μου το logbook, sorry)
Να σημειώσω πως επιχειρήσαμε να παίξουμε και λίγο ψηφιακά (BPSK 31) αλλά κάτι η διάδοση, η οθόνη του υπολογιστή που δεν μπορούσες να δεις το οτιδήποτε λόγω αντανάκλαση φωτός, και το ότι δεν πετύχαμε κάποιον, μας έκαναν να το διακόψουμε. Αυτά στα 2 μέτρα.Να πω εδώ πως για SSB στα 2 μέτρα χρησιμοποιούσαμε κατα κύριο λόγο τη συχνότητα 144,285. Οι συνάδελφοι άλλης ομάδας που βρίσκονταν στο Πάνειο όρος χρησιμοποιούσαν το 144,280 με ισχύ στα 45W, (μόνο;;;) με αποτέλεσμα το splatter από 144,273 έως 144,287 σε όλα τα 2μετρικά μηχανήματά που δοκιμάσαμε, και την κεραία αντίθετα από το σημείο τους!! Σε παράκλησή μας να χαμηλώσουν ισχύ, ναι μεν χαμήλωσαν, αλλά στα 35w! Παρατηρήσαμε μεγάλη διαφορά ....και το μπάχαλο συνεχίστηκε!! Θα μπορούσαν άνετα να παίξουν με 10W το πολύ, όπως κάναμε και εμείς, θα είχαν τα ίδια αποτελέσματα, και θα μπορούσαν να δουλέψουν και άλλοι συνάδελφοι σε κοντινές συχνότητες.
Αποτελεσμα αυτού, να γυρνάμε ωσάν τα προσφυγόπουλα από συχνότητα σε συχνότητα!
Θα μου πει κανείς, εντάξει ρε φίλε σε contest παίζεις, τι περίμενες;;
Λίγη κατανόηση ίσως;;;;
Η μπάντα είναι περιορισμένη σε χώρο, οι σταθμοί πολλοί, και η απόσταση μεταξύ μας σχετικά μικρή.
Και σε χιλιόμετρα, και σε χιλιόκυκλους!
Για παράδειγμα, συνάδελφος που ήταν σε διπλανό λόφο από το δικό μας (είχαμε το ίδιο locator) ούτε καν μας ενόχλησε, ακόμα και σε πολύ πιο κοντινή συχνότητα. Το ίδιο μπάχαλο δημιουργήθηκε και στα 6 μέτρα, ποιός ξέρει με τι ισχύ, αλλά ....πέρα βρέχει! Τι να πεις....

Κατά τις 15:30 τοπική αρχίσαμε το μάζεμα. Λίγα λεπτά πριν τελειώσουμε μας ξαναπήραν οι γκαντεμοΚορίνθιοι τηλέφωνο. Δεν πέρασε ένα λεπτό, και ξεσπάει μια μπόρα άνευ προηγουμένου!! Ευτυχώς είχαμε προλάβει να μαζέψουμε και το τελευταίο βιδάκι που λέει ο λόγος.
Τώρα θα μου πείτε ....τυχαίο! ΕΕΕ ....ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ....


Ραντεβού στο field day το Σεπτέμβριο να'μαστε καλά πρώτα.
73


Υ.Γ.: Αυτή την ανάρτηση την αφιερώνω για τους δικούς μου λόγους,
σε έναν άνθρωπο που "έφυγε" νωρίς,
τον οποίο δεν γνώρισα ποτέ, το ίδιο και αυτός.
Νιώθω όμως σαν να τον ήξερα χρόνια!

Καλό ταξίδι σου ορέ Στελάρα!!

7 σχόλια:

SV2LLJ GIANNIS είπε...

ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΔΕ ΣΕ ΠΗΡΑ ΕΓΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΝΩΡΙΣ!!! ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΕΣΕΡΝΕΣ!!!
ΠΑΝΤΩΣ ΣΑΣ ΧΑΡΗΚΑ!!! ΩΡΑΙΑ ΟΜΑΔΑ!!!
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΕΤΡΑΕΙ Σ'ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΩΣΤΑ!! Η ΠΑΡΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΒΑΣΑΝΟ ΜΟΝΟ ΦΤΑΝΟΥΝ!!!!ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !!!
ΓΙΑΝΝΗΣ SV2LLJ

greg είπε...

ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΩ ΚΑΙ ΕΣΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ! ΣΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΥΡΟΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΦΤΑΙΞΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ!! ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΜΙΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΦΟΡΕΣΑΜΕ ΜΑΛΛΙΝΗ ΜΠΛΟΥΖΑ, ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΛΑΚΩΣΑΝ ΤΑ ΑΣΤΡΑΠΟΒΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟΥ SV1NK ΜΑΣ ΠΕΡΙΕΘΑΛΨΑΝ & ΜΑΣ ΣΤΕΓΝΩΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΣΕΣΟΥΑΡ. ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΠΕΙΔΗ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΣΑΣ ΗΤΑΝ ΜΕ ΕΜΑΣ (SY3KOR)ΓΟΥΡΛΗ Ε ΓΟΥΡΛΗ!!

greg είπε...

ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΩ ΚΑΙ ΕΣΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ! ΣΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΥΡΟΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΦΤΑΙΞΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ!! ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΜΙΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΦΟΡΕΣΑΜΕ ΜΑΛΛΙΝΗ ΜΠΛΟΥΖΑ, ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΛΑΚΩΣΑΝ ΤΑ ΑΣΤΡΑΠΟΒΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟΥ SV1NK ΜΑΣ ΠΕΡΙΕΘΑΛΨΑΝ & ΜΑΣ ΣΤΕΓΝΩΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΣΕΣΟΥΑΡ. ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΠΕΙΔΗ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΣΑΣ ΗΤΑΝ ΜΕ ΕΜΑΣ (SY3KOR)ΓΟΥΡΛΗ Ε ΓΟΥΡΛΗ!!

greg είπε...

ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΩ ΚΑΙ ΕΣΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ! ΣΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΥΡΟΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΦΤΑΙΞΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ!! ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΜΙΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΦΟΡΕΣΑΜΕ ΜΑΛΛΙΝΗ ΜΠΛΟΥΖΑ, ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΛΑΚΩΣΑΝ ΤΑ ΑΣΤΡΑΠΟΒΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟΥ SV1NK ΜΑΣ ΠΕΡΙΕΘΑΛΨΑΝ & ΜΑΣ ΣΤΕΓΝΩΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΣΕΣΟΥΑΡ. ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΠΕΙΔΗ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΣΑΣ ΗΤΑΝ ΜΕ ΕΜΑΣ (SY3KOR)ΓΟΥΡΛΗ Ε ΓΟΥΡΛΗ!!

SV1GSU είπε...

Ακριβώς επειδή η πρώτη μας επαφή ήταν με σας, πάθαμε ότι πάθαμε!
Για την γκαντεμιά που έδειρε εσάς, κοίτα στο logbook να δεις ποιός ήταν η πρώτη δική σας επαφή,
χα χα χα!!

greg είπε...

ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΣΦΙΓΓΑ ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΤΗΝ ΣΚΟΤΩΣΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΙΓΓΑ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΤΙ ΕΓΙΝΕ? ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ (ΛΗΓΜΕΝΕΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΕΣ, ΑΡΠΑΓΜΕΝΟ 897, ΚΑΛΩΔΙΟ ΚΕΡΑΙΑΣ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΕΝΟ ΜΕ ΣΥΡΡΑΠΤΙΚΟ, ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟ ΑΚΡΙΒΟ ΘΕΕ ΜΟΥ). ΤΥΧΑΙΟ ΝΟΜΙΖΩ!!

Ανώνυμος είπε...

Kalimera ke kala apotelesmata sto contest tha ithela na sas epalithefso oti i iaponia pernage odos to proino tis kirgikis opos episis ke i ameriki to mesimeri pros apogevma tis idias meras, Pano me tin ptoti efkeria stin enosi tha eho mazi tis protes qsl apo Ja7wsz , Ja1fna , Ja1pvi , Je1bjt isos ke me perisoteres an mou ehoun stili eos tote, sas efxome tou hronou na zisete aftin siginitiki ebiria tou dx sta 6m me molis 60w pwr polla 73 Kalo ipolipo kalokeriou de SV1JGX /P from km18oe qrt cu you in july 2011 Kitheronas Vhf Contest Team