Τον σωστό ραδιοερασιτέχνη δεν τον κάνει το γαμάτο shack, οι 3 πύργοι, οι 10 κεραίες, τα 145.874 qso, οι αμέτρητες DX pedition, τα 25 dxcc και το πιασάρικο blog του, αλλά ο χαρακτήρας του (βασικό!), η αντιμετώπιση των συναδέλφων του (βασικότατο!!), και η βοήθειά του στους άλλους ραδιοερασιτέχνες, ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟ ΟΦΕΛΟΣ!!!
Ονειρεύομαι την ένωση του Ελληνικού ραδιοερασιτεχνισμού κάτω από έναν ενιαίο φορέα, δίχως μίση, πάθη, και γκρίνια!

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009

Μετατροπή, από τροφοδοτικό pc, σε τροφοδοτικό πομποδέκτη!!Με απλά Ελληνικά δηλαδή:

Βρίσκουμε ένα τροφοδοτικό 400-450Watts
και λίγο παραπάνω, καλό θα ήταν, για να μας επιτρέψει να δουλέψουμε άνετα έως και ένα HF πομποδέκτη

Ανοίγοντας το τροφοδοτικό, ξεχωρίζετε μεταξύ άλλων και κρατάτε:
3 κίτρινα καλώδια (+12V)
5 μαύρα καλώδια (γείωση)
1 κόκκινα καλώδια (+5V)

1 πορτοκαλί καλώδιο (3,3v) για να συνδέσουμε ένα led ένδειξης
To πράσινο καλώδιο, (PS on) που κάνει το τροφοδοτικό να εκκινήσει. Σε κάποια τροφοδοτικά αυτό το καλώδιο ίσως να είναι χρώματος γκρι.
Όλα τα υπόλοιπα δεν μας χρειάζονται, και για να μήν μας πιάνουν χώρο, τα αφαιρούμε κόβοντάς τα.


Προσοχή: Ελέγχουμε για του λόγου το αληθές τις παραπάνω τάσεις, με ένα βολτόμετρο, έτσι για να είμαστε σίγουροι!
Για να γίνει ο έλεγχος, βραχυκυκλώνουμε το πράσινο καλώδιο ή το γκρι αναλόγως την περίπτωση, με ένα από τα μαύρα, έτσι ώστε να μπορέσει το τροφοδοτικό να ξεκινήσει.
Αυτό το βραχυκύκλωμα δεν είναι προσωρινό, αλλά μόνιμο. Θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν on-off του τροφοδοτικού, με έναν απλό διακόπτη για σασί.


Επίσης θα χρειαστούμε μια αντίσταση 2-5 ohm περιπου 50 watt ή 2,3 ή 4 αντιστάσεις των 2-5 ohm στα 10-15 watt, και τις συνδέουμε παράλληλα μεταξύ τους. Οι αντιστάσεις συνδέονται στα 5 Volt, δηλαδή χρησιμοποιούμε ένα κόκκινο και ένα μαύρο καλώδιο.
Εδώ προσέχουμε το εξής: Με το που μπει σε λειτουργία το τροφοδοτικό, οι αντιστάσεις θα αρχίσουν να ζεσταίνονται, σε σημείο να μην μπορούμε να τις αγγίξουμε από την υψηλή θερμοκρασία.
Καλό θα ήταν λοιπόν να φροντίζαμε με κάποιο τρόπο την ψύξη τους, είτε τοποθετώντας τις επάνω στο σασί, για απαγωγή της θερμότητας στο μεταλλικό κουτί, είτε με την τοποθέτηση ενός ανεμιστήρα. Η ιδανική λύση θα ήταν να κάναμε και τα δύο.
Για αντιστάσεις με ενσωματωμένη ψήκτρα, ούτε λόγος, δεν βρήκα στο εμπόριο όσο και αν έψαξα. Ίσως βρείτε σε κάποιο hamfest. Στο ebay θα βρείτε σίγουρα. Θα βάλετε στην αναζήτηση απλώς  power resistor, ή aluminium or metal shell power resistor.

Ο ΦΑΝΟΣ (Σολωμού 39, Εξάρχεια) μου είπε ότι κατόπιν παραγγελίας τις φέρνει. Αν δεν βιάζεστε λοιπόν.....
Αν βρει κάποιος και κάπου αλλού ας μας το πει εδώ, στέλνοντας ένα σχόλιο


Βοηθούν στο να μας δώσει το τροφοδοτικό άνετα κάποια παραπάνω ampere, αλλά και στην αύξηση της τάσης, αν θέλουμε μια τάση κοντά στα 13 Volt. Γενικώς βοηθούν στο να αποφύγουμε μεγάλη πτώση τάσεως. Εγώ στάθηκα τυχερός σε μια περίπτωση, αφού το τροφοδοτικό που είχα αγοράσει
με 5 ευρώ, είχε και τριμμεράκι αυξομείωσης τάσης, έτσι πήρα άνετα 13,6Volt (ήταν μάρκας CHIEFTEC). Άλλες μάρκες που βρήκα με τριμμερ, ήταν τα Enlight,(πολύ καλά) τα FSP groop, JOU JYE.
Αν κάποιος φίλος γνωρίζει και άλλα τροφοδοτικά pc που έχουν εσωτερικά τέτοιο τριμμεράκι, ας μας το γνωστοποιήσει!!
Αν δεν έχει τρίμμερ το δικό σας, ίσως σας βοηθήσει το παρακάτω link να τοποθετήσετε ένα. http://www.transmission1.co.uk/forum/viewtopic.php?f=34&t=17983

Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ:
Τα 3 κίτρινα καλώδια τα βραχυκυκλώνουμε μεταξύ τους και τα κολλάμε στην κόκκινη θηλυκή "μπανάνα" (+)
Τα 3 μαύρα καλώδια τα βραχυκυκλώνουμε μεταξύ τους και τα κολλάμε στην μαύρη θηλυκή "μπανάνα" (-)
Το κόκκινο (5V) με το ένα μαύρο παράλληλα στις αντιστάσεις.
Το πορτοκαλί καλώδιο (3,3V) το κολλάμε σε σειρά με μια μικρή αντίσταση 100 ohm περίπου (????) 1/4W και ένα led, έτσι για ενδεικτική λυχνία, και γειώνουμε με το τελευταίο μαύρο καλώδιο της κατασκευής μας, που έμεινε υπόλοιπο.

Μπορούμε βέβαια να βάλουμε κατ΄ευθείαν μια λυχνία 12V και να ξεμπερδεύουμε (για όσους βαριούνται....hi hi) Αυτά με απλά λόγια είναι η μετατροπή. Αν κάποιος συνάδελφος έχει να προσθέσει ή να διορθώσει κάτι, παρακαλώ να το πράξει για να βελτιώσουμε την κατασκευή μας ακόμα περισσότερο.

Ευχαριστώ τους συναδέλφους SV1GRV Γιώργο, και SV1JSO Μιχάλη, για τις πολύτιμες συμβουλές τους.

--------------------------------------------------------------------------------------------
ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗΝ ΦΕΡΟΜΕΝ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΕΤΥΧΕΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ, ή αν "ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΣΕΤΕ" τον πομποδέκτη σας
--------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ!!!

73 de SV1GSU

http://www.qrz.com/sv1gsu

Δεν υπάρχουν σχόλια: